James Nachtwey: Világmegvált(oztat)ás

James Nachtwey

James Nachtwey
Készítő ismeretlen

James Nachtwey a ma élő egyik leghíresebb és legelismertebb dokumentarista fotográfus, aki élete jelentős részét haditudósítóként töltötte a világ legperzselőbb területein. Végigjárta a modern kori történelem legforróbb tűzfészkeit, és képekben tudósított azok eseményeiről. Örök érvényű mondása szerint:

“Szemtanú voltam, és ezek a fotók az én vallomásaim. Az eseményeknek, amiket megörökítettem sem feledésbe merülnie, sem megismétlődnie nem lenne szabad.”

Számos szakmai díj után 2007-ben három társával elnyerte a TED-díjat. A Technology, Entertainment, Design szavak rövidítéséből született társaság nem kevesebbet tűzött ki céljául, mint hogy eszméket és értékeket terjeszt a világban, évi három díjazottjuk pedig egy százezer dolláros összeg birtoklása mellett kívánhat egy nagyot, melyet a TED és az azt támogató számos világcég segítségével valóra válthat. James Nachtwey 2008 márciusában közzétett kívánsága (lásd videó alább):

James Nacthwey legfontosabb témája
Részletekért katt a képre!

“Egy olyan lényeges történeten dolgozom, amiről tudnia kell a világnak. Az a TED kívánságom, hogy segítsetek a közelébe férkőzni, és aztán olyan újszerű, és izgalmas formákat találni a sajtófotó használatára a digitális korban.”

A kívánság kicsit rejtélyes, de 2008 október 3-án a világ elé tárják Nachtwey kívánságának valós értelmét, és végeredményét. A világ számos pontján (többek közt New York, London, Los Angeles, Antarktisz, Melbourne, Rio de Janeiro, Toronto, Hong Kong, Tokyo, Macau, Port Elizabeth, Seoul, Chicago, Dallas, Las Vegas, Washington DC, Montevideo) hatalmas kivetítőkön, valamint az Interneten egy időben teszik közzé azt a munkát, ami talán segíthet megváltoztatni a világot.

James Nachtwey 22 perces beszéde a TED díjátadó gálán, eddigi munkásságát bemutató hátborzongató fotókkal (magyar felirat is választható alul).

Update: idő közben kiderült, hogy mi is Nachtwey nagy terve. Nézd meg az erről szóló írást is!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!