Informatika és fotográfia házassága

photosynth1Már jó egy éve elérhetők az Interneten a Microsoft Labs által fejlesztett újszerű fotó kezelő megoldások, de nem árt talán kicsit itt is beszélni róluk. A  Microsoft tulajdonába bevásárlás során került tudományos fejlesztések mára saját gyermekként hozhatják a cégnek a dicsőséget. A két újszerű – és valamelyest felhasználásban is rokon – szoftverük a Seadragon és a Photosynth. Nehéz őket külön választani, pedig mindkettő külön is több szót érdemel.

A Seadragon a 2 dimenziós fotó kezelésben jeleskedik. Első sorban azt teszi lehetővé, hogy képek megjelenítése során az eredeti kép felbontása (legyen szó sokszáz, vagy akár gigapixelekről) ne befolyásolja a nagyítás és betöltés sebességét. Mindig csak a képernyőre kirajzolt pixelek számítanak, a többivel nem foglalkozik. Sőt már iPhone alkalmazás is létezik hozzá, amiben a másik (Photosynth) szolgáltatás is elérhető. Erről a kis alkalmazásról az Apple Blog tesztje számol be, amit csak annyival egészítenék ki, hogy jelenleg mindkét Microsfot szolgáltatás élvezhető felhasználói oldalon Macen is, csak a programok által használt képek bevitele, előállítása igényel Windowst. Viszont a Silverilght plugint mindenképpen telepíteni kell a böngészőbe, hogy ezek a tartalmak (lásd alább a postban a videó után) megjelenjenek.

photosynth3A másik megoldás a Photosynth névre hallgat, és mint nevéből is sejthető, egyfajta fotó társítást, összeillesztést végez. Lényegében egy bonyolult panoráma kép készítő eljárásról van szó. Kicsit rokon, bár valójában semmi köze nincs a klasszikus panoráma fotózáshoz. Inkább arról szól az eljárás, hogy rengeteg képből képes kiszámolni, hogy honnan készült, és hogyan nézhet ki a térben a rajtuk látható tér. Ez után pedig képes a virtuális térben elhelyezni a képeket oly módon, hogy azok egy valósághű 3D modellt alkossanak. Egyelőre jobbára csak szórakoztató érdekességek, de kellő szintre fejlesztve – és kellő kapcsolatokat létrehozva a képek között – egy óriási vizuális archívum részei lehetnek, és segíthetnek megismerni világunkat. Nem csoda, hogy a szolgáltatás használói között élen járnak a legnagyobb felfedezők, mint például a National Geographic, a NASA. Így képeik segítségével olyan helyeket is körbejárhatunk a Photosynth segítségével, ahova egyébként eljutni sem biztos, hogy tudnánk.
photosynth2Az Index Photosynth tesztje szerint az alkalmazás igen gépigényes, és jelenleg – Microsoft fejlesztéshez híven – még csak a Windows rendszereket támogatja az előállítói oldalon, de nézegetni akár Macen is lehet, és egy szép nap igen hasznossá válhat.
Külön érdekessége a történetnek, hogy a projektet annak idején a Yahoo indította el, onnan vásárolta ki a Microsoft, és vélhetően ez is a Google ellenében tett lépések közé tartozik. Az összeesküvés elméletek kedvelői már biztos arról is találtak ki rémképeket, hogy a Google után – a számítógépek jelentős részén futó oprendszerük révén jelentős helyzeti előnnyel – már a Microsoft is világuralomra tör, ezért is akar a Google-hez hasonlóan saját keresőt, térképet, és tudásbázist fejleszteni.

Az emlegetett fejlesztésekből az idő közben napvilágot látott Microsoft/Bing Maps alkalmazás is kapott néhányat, hogy jobb esélyekkel próbálja letörni a Google Maps egyeduralmát. Az Index szerint Alázza a Microsoft a Google Mapset, bár cikkük – enyhén reklám szagú – huráoptimista hangvétele ellenére is kénytelenek elismerni, hogy a Microsoftnak még rengeteg fejleszteni valója van az adatbázison, egyelőre csak a technológia bravúros, amit beleépítettek. Azóta pedig az Urbanista blog arra is fényt derített, hogy a trónkövetelő alkalmazás Tíz évvel van lemaradva elavult légi fotói miatt.

A Photosynth bemutatkozó TED videója (Magyar felirattal):

 

Példa a Photosynth alkalmazására (Silverlight telepítése szükséges):

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!