Gárdi Balázs: vízhiányról a víz világnapján

FacingWaterCrisisLogo

Az ENSZ közgyűlése március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította. Mi mással lehetne méltóbban megemlékezni róla, mint Gárdi Balázs vízhiány feltárási projektjének emutatásával?

A tiszta ivóvízhez jutás alapvető emberi jog szükséglet.” – 5. Víz világfórum Isztambulban

FacingWaterCrisis2A január 27-én Budapesten megrendezett TEDxDanubia rendezvényen Gárdi Balázs fotóriporter volt az egyik előadó. Képek és mesék egy rejtett világból című prezentációjáról már azóta szerettem volna írni. Most végre megtaláltam hozzá a tökéletes apropót. Balázs világjáró fotóriporterként járt Afganisztánban, Koszovóban és a világ számos más területén. Díjakat nyert háborús és egyéb társadalmi problémákat feltáró képeivel.
Egy ideje új témán kezdett dolgozni: a víz. Szerepe, megjelenése és hiánya számos országban, városban és társadalomban. Európai és amerikai nagyvárosok, balkáni településeket, afgán falvakat, ázsiai nyomornegyedek és sivatagi városok, köztük jelenlegi lakhelye, Dubaj.

FacingWaterCrisis1

Képei és videói is megtekinthetők a projektjének otthont adó Facing Water Crisis honlapon, benyomásai pedig (sajnos nagyon gyenge hangminőséggel) saját tolmácsolásában tekinthető meg a TEDxDanubia rendezvényen tartott előadásának felvételén, ahol többek között arról is mesél, hogy “a víz lesz a Földön tulajdonképpen az első olyan árucikk, amelyet minden ember kénytelen lesz megvásárolni, hogyha életben akar maradni”. És ezzel kapcsolatban mesél a víz üzlethez kapcsolódó politika csinálásról, és bizonyos sajtó mechanizmusokról. Hogy hogyan kezelte a világsajtó az afgán és iraki háborút, vagy milyen  akadályokat állítanak a mindenki számára fontos témák terjedése elé, hogy a sajtónak az igazán fontos dolgok helyett arra kell főként koncentrálni, hogy eladható maradjon a lap.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!