Szokatlan sportfotó gigapixeleken

HUN-NED-gigapixel-panorama-360World

Panorámáért katt a képre!
Fotó: 360World/Four Four Two

Sporteseményen ritka jelenség a gigapixeles panoráma fotó, így most új divat indult a magyar focimeccseken.

A korábbi világrekorder 70 gigapixeles budapesti panoráma fotót készítő 360World csapata újabban focimeccset fényképez gigapixeles fotó technikájával. A végeredményként született, talán van akinek nem olyan látványos, mint a város panoráma, viszont sokkal több ismerős előfordulhat rajta. Akik ráadásul mind be is jelölhetik magukat a képen, így résztvevőivé válhatnak a meccsről készült kép közösségi utóéletének.
A meccsen a hivatalos adatok szerint több mint 26 ezer néző vett részt. Ezeknek jelenleg csak töredéke jelölte be magát a Facebookon. A társaság előző focis panoráma képe a mintegy 8000 néző előtt megrendezett San Marino elleni mérkőzésen készült, amin 960-an jelölték be magukat.

A fotók nem számítanak nagynak a gigafotók között – merthogy nem egy fotóról, hanem két félkör panorámáról van szó, hiszen egy UEFA meccsen nem lehet a középvonalról gömbpanorámát készíteni játék közben. Mint a készítők elárulták, a képek egyenként kb. 1,2 gigapixel felbontásúak, amit mintegy 110 képből állítottak össze. Az elkészítésükhöz pedig a 360World csapata által fejlesztett panoráma robotfejet használták, amire Canon 5D mark II váz és Canon 70-200 mm f2.8 IS teleobjektív került.

A gigapanoráma a Four-Four-Two magazin honlapján található.

Te már megtaláltad rajta magad? Én igen, így egyel több kép van rólam is…

Kiegészítés: Sajnos úgy tűnik, hogy ez a fotó is a digitális enyészet martaléka lett. Talán csupán egyszeri reklámfogás volt a lap részéről és nem az örökkévalóságnak szólt. De az is lehet, hogy csak megfeledkeztek róla a lap dizájnváltása, vagy egyéb átalakítása során. Minden esetre sajnos már nem elérhető, ennyivel is szegényebb lett a magyar futball és fotós társadalom is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!