26 gigapixel panoráma Drezdáról

Dresden_26_gigapixel_panorama_photo

Drezda 26 gigapixeles panorámaképe

Mint a FotoVilág beszámolt róla, Drezdában készült el a világ (eddigi) legnagyobb felbontású panoráma fotója. A körpanoráma (nem teljes) a helyi Sachsische Zeitung kiadójának tetejéről készült. A használt felszerelés a népszerű Canon EOS 5D mark II-re épült, és egy Canon EF 400/5,6 teleobjektívre, hogy a legapróbb részletek is minél jobban kivehetőek legyenek. A technológia valódi különlegességét a Dr. Clauss által készített Rodeon fej jelenti, ami lehetővé teszi, hogy a rászerelt fényképezőgépet a vezérlő laptoppal akár 72 ezer lépésben körbeforgassa 360 fokot, vagyis teljes gömbfelületet körbefotózva. A 8 kg tömegű szerkezetet egy Berlebach faállványra szerelték, hogy a komoly hidegben is stabilan álljon a háztetőn, mivel a nagy felbontású képek kiírása miatt a folyamat elég hosszúra nyúlt. A szoftver vezérelt szerkezet 1655 darab 21 megapixel felbontású képet készített a művelet 172 perce alatt, amik mintegy 100 gigabyte-ot foglalnak.

Ezután kezdődött a képek összefűzése a világrekorder panoráma képpé. Ehhez egy dual xeon processzoros gépet építetek, amibe 48 GB memória és 4,5 TB merevlemez került. Pusztán a képek egymás mellé szerkesztése száz munkaórát vett igénybe, amiből csak a képelemek szoftveres összeillesztése 94 óra volt a 16 magos processzorral. A fotózás eszközeit és menetét az alább beszúrt YouTube videó mutatja be.

A végeredmény egy 61 GB méretű képfájl, aminek a felbontása 297 500 x 97 500 képpont. Kinyomtatva 105 x 35 méteres óriás posztert kapnánk. A képet egy panoráma megjelenítő felületen a www.dresden-26-gigapixels.com oldalon lehet megnézni, ami remekül szemlélteti azt is, hogy mit is jelent a nagyítás, és hogy milyen léptékben változik vele a képernyőn megjelenő felbontás. Ugyanitt egyébként található a készítőknek egy korábbi, “mindössze” 4 gigapixeles felbontású próbálkozása, ami a város egy másik részét ábrázolja.

A dícséretes, és kétség kívül történelmi – bár nem előzmények nélküli – projekt felvet néhány kérdést. Például, hogy vajon a képen látható rendszámok, arcok, stb. hogyan viszonyulnak a személyiségi jogokhoz, hiszen a Google Street View hasonló tevékenységét pont ezekre való hivatkozással függesztették fel Magyarországon. Igaz ez a kép nem itt készült.
Az is izgalmas kérdés a kép kapcsán, hogy a figyelmes emberek találhatnak “illesztési hibákat”. Az alkalmazott panoráma technológia egyik sajátossága, hogy a mozgó emberek akár többször is előfordulhatnak a képen. Vajon egy ilyen kép esetében mi számít a valóság meghamisításának? Ha a készítő kiretusálja az emberek egyik példányát, ezzel hitelessé téve, hogy csak egyszer szerepelnek a képen? Vagy akkor hitelesebb a kép, ha nem nyúlnak hozzá, viszont akkor kétszer szerepel ugyanaz a gyalogos, ami nyilván nem így történt a valóságban. Minden esetre jó szórakozást a képhez és a hiba kereséshez.

Az viszont egészen biztos, hogy az ilyen és hasonló projektek, illetve a többek között ezeket is kiszolgálni képes technológiák és szolgáltatások, mint például a nemrég emlegetett Photosynth és a Seadragon, egyre gyakoribbá fogják tenni a hasonló képeket. Be kell vallanom, hogy én kevésbé szeretem az ilyen műszaki jellegű fotózásokat, de ennek ellenére egy-egy ilyen projekt hatására én is kedvet kapok hozzá.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!