Környezetvédelem – média – HOME

HOME_film_vizesesYann Arthus-Bertrand: HOME egy természetvédelem iránt elkötelezett dokumentumfilm bámulatos képekkel.

Idén a Táncoló talpak lett a karácsony esti családi műsor. Bár a nem tévézés is kellemes program, ezt a kedves kis pingvinekkel és bálnákkal tarkított családi mesét épp ideje volt megnézni. Már a fogyó hal kínálat és az éhező pingvinek első említésére is zöld előérzeteim lettek, amik visszatértek a műanyag hulladékok többszöri szereplései után is.

Egy idő után kezdett olyan érzésem lenni, mintha a Greenpeace szponzorálta volna a filmet. Ez nem is lett volna elvetélt ötlet, bár kétlem, hogy ez lenne a helyzet. Minden esetre a film végére a sugalmazott gondolat (emberek ne egyétek el a pingvinek elől a halat) konkrétan is megfogalmazódik az utolsó percek pingvin táncában. Sőt a médiába betört pingvinek annyira jól táncolnak, hogy az emberek azonnal megértik, és nemzetközi együttműködés születik, hogy megmentsék őket.
Ez így egy kicsit naív, mondhatni Hollywoodi álom a happy end érdekében. A média üzenetek ritkán hatnak ennyire gyorsan és egyértelműen. De néha jó azt hinni, hogy igaz, ami a rajzfilmben történik. A pingvinek előadnak egy sztepp revüt, és máris jobbra fordul a világ. Minden esetre talán a célközönség talán jól szórakozik, mielőtt (vagy mi alatt?) megeszi a karácsonyi hal vacsorát – neeem, még véletlenül sem a pingvinek elől. Ezek biztos más halak….de azért tényleg jó, hogy van valami üzenete a filmnek, és talán valami jóra neveli a gyerekeket, ha már a tévére bízták a szülők a nevelésüket…

Nagyjából ezek közt a gondolatok között kaptam valakitől egy másik film ajálatot egy hasonló témában. (És alig fél nappal azután, hogy megnézem a YouTube-on, ma este a Magyar Televízió is vetíti – sajnos az éjszakai műsorsávban, ahogyan mozik közül is csak a művész mozik vetítik – pedig ezt a filmet érdemes lenne megnézni egy nagy vásznú multiplexben is.)  Van, aki szerint a címet alkotó HOME  (angolul: Otthonunk) szó a címben egyúttal mozaikszó arra, hogy Help Our Mother Earth (angolul: mentsétek meg szülőbolygónkat). A mozaikszó elméletet a készítők nem erősítették meg, de Yann Arthus-Bertrand: HOME című filmje (amit többek közt Luc Besson produceri munkájának segítségével vittek filmre) tele van csodálatos természeti képekkel, és borzasztó statisztikai adatokkal. Már az elején sejthető, hogy mi lesz a vége, és mégis tud meglepetést szerezni.  A film mintegy másfél órán keresztül mutatja be Földünk egyre romló helyzetét. Csodálatos – tényleg szép és csupa pozitív – képekkel illusztrálva borzalmas rémképeket. Ámulatba ejtő biológia órát kapunk az élőlények kapcsolatáról, az élőhelyek alakulásáról, a tápláléklánc felépítéséről, és átalakulásáról, gazdaságról, környezetszennyezésről, globális felmelegedésről, üvegház hatásról, fajok kipusztulásáról, éhezésről, szegénységről, nyomorról – mindezt egyetlen negatív, vagy elborzasztó kép nélkül. Sőt a film végére még egy pozitív üzenet, és némi dramaturgiai feloldás is belefér, nehogy a drámai tartalom a szükségesnél negatívabban éljen bennünk. Mint egy jó – és nagyon is igaz – horrofrilmhez dokumentumfilmhez illik: hullámvasútként vezet át a minket körülvevő borzalmak között, majd végül mégis reményt ad. De azért hozzá teszi a kérdést: vajon mit kezdesz vele?
A film mind céljában, mind mondanivalójában, mind a terjesztés módjában (ingyen megtekinthető a YouTube erre szentelt oldalán) nagyon hasonlít a TED beszédeire, azok célkitűzéseire, vagy épp azok általános szlogenjére: Gondolatok, amiket érdemes terjeszteni.

Nézzétek, és terjesszétek ti is! Yann Arthus-Bertrand: HOME című filmje

Kapcsolódó linkek:

Kattints a videó megtekintéséhez!

Kattints a videó megtekintéséhez!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!