Air Force One – Az elnök különgépe

Az Air Force One, az elnök különgépe a világ legkülönlegesebb repülőgépe. Komoly hagyomány, csodálat és legenda övezi amerre jár.

“Ez a gép volt az Air Force One, amíg az elnök a fedélzeten volt. De már csak egy átlagos Alfa-Foxtrott 29 000-es hívójelű gép…” – NCIS

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ezt a bejegyzést az  NCIS sorozat legelső epizódjának ismétlése ihlette. Abban emlegették az  elnöki gépet. Közvetlenül utána  találtam egy National Geographic dokukentumfilmet is róla a YouTube-on (lásd alábbi videó), aztán meg a két Oscarra jelölt akciófilmet vetítette a tévé. (2014. január elején meg leadták az Elnök különgépe 2-t, aminek se az első részhez, se az elnöki géphez, se egy jó filmhez nem sok köze volt.) Úgy döntöttem, írok a gépről pár gondolatot, ha már akad egy pár kép róla az archívumomban..

A gép bemutatását mellőzöm. Akit érdekel, az utána olvashat a Wikipedián, a gép hivatalos oldalán, vagy egyéb helyeken, és alább megnézheti, mit mutatnak be róla a különféle tévé stábok.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A filmet sem mutatom be, van róla éppen elég összefoglaló és kritika a neten. Amerikai, nacionalista, hazafias, akció, sablonos, szirupos, vagy sem, nekem tetszik, ma is megnézem a Viasaton.
Hátha valakit érdekel, érdemes megemlíteni, hogy Harison Ford, Gary Oldman és Glenn Close a főszereplők….meg az elnöki gép, ha valakit inkább ez érdekel a filmből. A zeneszerző pedig Jerry Goldsmith, ami már az első akkordoknál könnyen felismerhető.

A főszereplő Harison Fordról mindig ugyanaz a régi karaktere jut eszembe (nem, nem Han Solo a Csillagok háborújából, és nem is Indiana Jones), mégpedig a megfilmesített Clancy regények Jack Ryanje. A Férfias játékok (Patriot Games) és a Végveszélyben (Clear and Present Danger) óta nekem ő testesíti meg Jack Ryant (nem pedig Alec Baldwin vagy Ben Affleck). (2014 januárban pedig bemutatják a legújabb Jack Ryan filmet is Magyarországon, aminek a bemutatóját az ötletgazda már sajnos nem élte meg.)

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az Air Force One kapcsán pedig különösen, hiszen itt elnöki szerepet kap, akárcsak a későbbi Clancy regényekben Jack Ryan. is Ráadásul a karakterek nem is olyan nagyon különböznek, hogy nehéz legyen elképzelni. Szóval örülnék, ha megfilmesítenék Tom Clancy újabb regényeit (bár ez sosem volt egyszerű feladat), és így Ford visszatérne Jack Ryanként az Air Force One-ra…

A gépet személyesen is fényképeztem, mikor George W Bush elnök feleségével 2006-ban Budapesten járt, akkor készült az illusztrációként beszúrt kép is. Remélem, hogy ez csak az első alkalom volt, hogy a gépet és amerikai elnököt fotóztam (az utóbbira azóta már sor került, mivel Obama elnököt is volt módom fotózni).

Air Force One mozi előzetes:

A National Geographic dokumentumfilmje:

https://www.youtube.com/watch?v=Zd9jiKhBVAk

A Discovery Channel dokumentumfilmje:

A History Channel dokumentumfilmje:

Kiegészítés: Az IMDB szerint a 2003-ban forgatott NCIS első epizódot ugyanabban a díszletben vették fel, amit az Elnök különgépe című 1997-es Harison Ford mozifilm forgatása során is használtak. Ezzel egy belső poént szülve, mikor a sorozat főszereplője azt emlegeti, hogy a gép alaprajza pontosan megegyezik a filmbelivel – amit a titkos ügynök a sorozatban cáfolt.

2015-ben bejelentették, hogy a két eddig Air Force One-ként használt Boeing 747-200B  nyugdíjba megy és várhatóan két Boeing 747-8 fogja őket váltani. Ennek apropóján a Reuters készített egy összeállítást a gép árnyékáról készült képekből, amiből az Index is közölt egy galériát.
Nagyjából ugyanekkor a Business Insider azt is megírta, hogy az Air Force One az egyik legdrágább jármű, amivel Obama elnök többet repked, mint bármelyik elődje.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!