A Vad Magyarország meghódítja a tévét is

Egy természetfilm tarolt a magyar mozikban is, és a tévében is. A héten sugározzák az év egyik sikerfilmjét.
Ha már a közelmúltban annyit foglalkoztam Máté Bencével és a róla szóló dokumentumfilmmel, sikerült még időben összefutnom egy másikkal, hogy megpróbálhassak ennek is minél nagyobb közönséget verbuválni.

2012. január 6-án (vasárnap) 21:00-kor vetítik az RTL II-n.

Vad_Magyarorszag_plakat

Török Zoltán filmje a Vad Magyarország egyre hangosabb siker. Kategóriájának fődíjával távozott az idei, 42. Magyar Filmszemléről, és ezen kívül még egy sor másik díjat is bezsebelt itthon, és külföldön egyaránt.
A legutóbbit épp nemrég jelentették be, bár ez alighanem inkább csak egy virtuális díj: az év legnézettebb magyar filmje lett. Többen látták, mint bármelyik másik magyar filmet az idei évben.

Szép számmal jelentek meg róla kritikák is, ebből a film honlapján van egy elég alapos gyűjtemény, bár néhányat én is kiemelek az írás végén. Ezek közül talán leginkább az Origo interjúját érdemes elolvasni megnézni a rendezővel (poszt végén beágyazott videó), illetve kritikájukat elolvasni, bár aki az Index stílusát jobban szereti, az olvashatja Szily László írását a szarvasszex rejtelmeiről.

Természetfilm a moziban
A rendező bízott a sikerben, de ekkorát maga sem mert álmodni. Egy hetesre tervezett próbavetítése az Urániában bő fél éve tart, és a filmet nem lehet levenni a műsorról. Közben a vidéki mozik is ostromolták, hogy hadd vetíthessék, és ahol a technika (HD) megfelel az alkotó elvárásainak, ott vetíthették. Láss csodát! Szegeden még hollywoodi sci-fit is sikerült beelőznie a magyar vadvilágnak. A filmet már az első hétvégén 2000 néző látta, amit azóta megtízszerezett, és tovább hódít.
Külföldön csak tévében ment, esti főműsoridőben. Németországban és Franciaországban a sugárzó csatorna szokásos nézettéségének másfél-kétszeresét hozta a film, csak Ausztriában volt kicsit karcsúbb a statisztika, de aki odakapcsolt, az végignézte, nem kapcsolt tovább.

VadMagyarorszagDVD

Vad Magyarrország DVD/BluRay kiadás

Itt a korong, hol a korong?
A készítők nem terveztek DVD és Blu-ray kiadást. Sőt blogján a rendező elég terjengősen indokolja – némi Jakab Andoros hangulattal megfűszerezve – hogy miért nem éri meg a DVD-vel bajlódni.
Kristály tiszta érvelését azóta is tartja, de a hatalmas igénynek engedve mégis belement, hogy legyen DVD, sőt BluRay lemez is. Épphogy megjelent még a karácsony előtti napokban, de így is az utolsó darabig elfogyott mind, és most újra hiánycikk. De második kiadással Török már szíve szerint nem bajlódna, mert az ilyenek más fontos dolgoktól veszik el a drága időt. Velem egyetértésben egyébként ő sem híve a lemezeknek, és mint mondja, neki sincsenek korongjai, csak a lánya rajzfilmjei.

Ő inkább az online letöltés híve. Eredetileg is azt tervezte, hogy miután a tévé jogai lejártak, feltölti a filmet az Internetre, vagy valamilyen torrent formában teszi elérhetővé. Mint mondja, minden eddigi filmje letölthető (ha azt a megrendelők, jogtulajdonosok is jóváhagyták). Két filmje, a Termiklovagok és a Vidrasors most is megtekinthető az IndaVideóFilm oldalon, és talán a Vad Magyarország is melléjük kerül majd.

VadMagyarorszag-werk1

Török Zoltán munka közben

Tévében a Vad Magyarország
Az eredeti terv szerint az RTL Klub sugározta volna először a filmet, de a csatorna HD átállása nem valósult meg addigra (most már bekövetkezett?). Persze ők normál felbontásban is szívesen leadták volna. A rendező viszont – akárcsak a mozik esetében – ragaszkodik a legjobb minőséghez, így az RTL Klubbal békésen búcsút mondtak egymásnak, és a film sugárzási jogát az arra szintén régóta pályázó Magyar Televízió kapta meg 2011 végén.
Kicsit több mint egy évvel később az RTL újra érdeklődött a műsor iránt, és most már sikerült megállapodniuk a rendezővel, így 2012 elején leadhatják a közelmúltban indult RTL II csatornán (bár az új csatorna állítólag nem csak nem HD-ben sugároz, de a képminősége sem tökéletes, így sokan inkább DVD vagy Blue Ray lemezen nézik a tévé helyett. A rendező  tájékoztatása szerint hamarosan az RTL Klub is sugározni fogja a filmet.

VadMagyarorszag-werk2

Forgatás a gulyával

Blogon keresztül első kézből
A rendező-operatőr Török Zoltán többek között egy remek blogot is működtet, ahol mostanában a film tévé premierjével, illetve korábban a DVD megjelenéssel és a díjakkal foglalkozott. Viszont a még régebbi írások között számos érdekességet találni. Történetek és élménybeszámolók a film forgatásáról, betekintés, hogyan zajlik egy természetfilm castingja, miért nem kerül sakál a filmbe, mit csinálnak a természetfilmesek esős napokonhogyan filmezzünk csónakból, milyen a Dunakanyar felülrőlgólya filmezés izgalmaimennyire harapós a harcsa, kalandok sakálokkal, szívás sasfiókákkal, mégtöbb szívás a sasfészekben, hogyan levegőztetik a halakatküzdelem grönlandi hófajdokkal, milyen érzés tavasszal vágni téli felvételeket, a film hang munkálatairól, és persze legfontosabbként, hogy elkészült a film. Meg még egy csomó érdekes dologról, amit nem linkelnék mindet ide, olvasgasd üres óráidban, én is ezt fogom tenni.
A jövőben pedig azt ígéri, további projektjeiről, illetve más kollégák kalandjairól is mesél majd a blogon. Nekem például nagyon tetszik az az eszmefuttatása is, hogy a bulvár nem feltétlenül rossz (mintha én is írtam volna hasonlókról), sőt még természetfilmesként is lehet belőlük hasznos dolgokat meríteni. Persze az aktuális munkák és élmények mellett arról is beszámol majd a blog, hogy haladnak a Vad Magyarország második részének előkészületei.

Te megnézed a filmet a tévében? Vagy már láttad moziban?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!