Gondolj a fákra – ne nyomtass feleslegesen!

dont_print_emails_sign

Nem vagyok egy faölelgető típus, de ha már használni nem tudok a környezetnek, legalább próbálok nem nagyon ártani. Szerencsére egyre gyakrabban látom ezt a két sort mindenféle hivatalos levelek végén, ami őszinte örömmel tölt el. Részben azért, mert nem szeretem azt a “szemét” kupacot ami az asztalomon szokott felhalmozódni időről-időre mindenféle nyomtatványokból, sajtfecnikből, és sajtóanyagokból. Részben pedig azért, mert tényleg jónak tartom ezt a “zöld gondolatot”, hogy ne nyomtassunk ki mindent okkal-ok nélkül. Ráadásul szerintem manapság egyszerűbb is a legtöbb dolgot elektronikusan intézni.

“Kérem, gondoljon a környezetére, mielőtt kinyomtatja ezt a levelet!
Please consider the environment before printing this e-mail!”

Ismerek például olyan irodákat, ahol a faxból kipergő üzenetet a titkárnők azon nyomban lefénymásolják két példányban, majd az eredetit megsemmisítik, és az egyik fénymásolatot kézbesítik a címzettnek, a másikat pedig iktatják az archívumban (ami ezúttal nem a szemétkosárba ejtés szakkifejezése, mint egyes helyeken). Értem is, hogy mindennek nyoma kell, hogy legyen lefűzve vitás esetekre. De azt nem értem, hogy miért kell az eredeti fax papírt kidobni, csak mert más anyag minőség, esetleg kevésbé kellemes tapintású, de jóval környezetszennyezőbb.
Sőt azt se igazán értem, hogy a XXI. században (tudom, mindig ezzel jövök) miért kell még mindig faxolgatni e-mail helyett. Gyorsaságban az e-mail versenyképes a faxszal, minőségben pedig kifejezetten jobbat tud nyújtani, hitelesítés szempontjából sem hiszem, hogy több bizonyító ereje van egy fax visszaigazolásnak (amiből ugyanúgy nem derül ki, hogy mi volt az üzenet tartalma, mint ahogy a hagyományos postai tértivevényből, vagy ajánlott szelvényből sem). Sőt – különösen a fax kétszeres optikai átalakítási folyamatai (ti: beolvasás és kinyomtatás) hitelesség szempontjából sem megkérdőjelezhetetlenebb a fax az e-mailnél.
Azt még értem, hogy (paranoiából / bizalmatlanságból) miért nem küld az ember scannelt pecsétet és aláírást e-mailben. De az igazság az, hogy faxon küldve sem biztonságosabb, és nem kevésbé hamisítható semmivel. Arról nem is beszélve, hogy a pecsétnek és aláírásnak se tulajdonít már senki a világban akkora tulajdonságot, mint kis hazánk bürokratikus hivatalai.

Mint a felvetést egy blogban olvastam, nem tudhatjuk, hogy vajon károsabb-e ha ezzel a figyelemfelkeltő pár sorral többet nyomtatnak ki, akik nem veszik figyelembe, vagy többet használ azok által, akiket sikerül meggyőzni, és felhívni a figyelmüket általa. Akinek ezek a sorok nem tetszenének, de szívesen élne a figyelemfelkeltés ezen eszközével, pár alternatív “ne nyomtass ki e-mailt” üzenet (forrás angolul):

  • Tetszett? Ne nyomtasd ki!
  • Az üzenet kinyomtatása fákat öl meg. A nyomtatás gyilkosság!
  • Ne feledd, hogy ez az üzenet már el lett mentve egy e-mail mappába, így felesleges kinyomtatnod. A kinyomtatással duplán lenne meg, és pocsékolná a helyet, időt, és papírt. Inkább csak gondolj a biztonsági mentésekre.
  • Kérlek válaszolj erre a levélre amilyen hamar csak lehet, mert hamarosan kikapcsolom a számítógépet, és minden más elektronikus berendezést, mielőtt kimegyek az erdőbe a fák közé. Persze mondanom se kell, hogy NE nyomtasd ki ezt az e-mailt, mert minél többet nyomtatsz, annál kevesebb erdő marad, amiben kirándulhatok. És még egyszer, légy szíves siess!

Míg az osztrák Posta megszüntette a táviratlfeladást immár 4 éve, a Magyar Posta honlapja szerint nálunk még mindig van rá lehetőség, bár mint foglamaznak “Telefonon keresztül csak a T-Home (volt T-Com) 192-es számán lehet a táviratot feladni. Postán keresztül csak a személyes távirat feladás lehetséges.” Mindez az Internet korszakában, amikor eleve szorongatja a céget, hogy inkább e-mailt küldenek az emberek levél helyett, de a Magyar Posta arra sem képes, hogy lehetőséget nyújtson rá, hogy a postahivatalban való sorbanállás nélkül fizethessünk nekik azért, amit a legtöbb online képeslapküldő szolgáltatás (környezetbarátabb módon) az Interneten elvégez ingyen.
Pedig én egy ilyen szolgáltatásnak sokkal inkább látnám értelmét, mint a jelenleginek, amihez lefogadom, még legalább egy feladó vényt ki kell tölteni, hogy lepecsételhessék, és ráragaszthassanak egy bélyeget, újabb felesleges papírokat kitöltve, amúgy klasszikus csigaposta módra. Ami pedig a legrosszabb az egészben, hogy további időt elvéve a sorbanállóktól….persze közben még háromszor meg lehet kérdezni, hogy kér-e a kedves ügyfél sorsjegyet, és nem akar-e újabb bankszámlát nyitni, amit persze nem akar, de valamiből bevételt kell termelni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!