Gondolj a fákra – ne nyomtass feleslegesen!

dont_print_emails_sign

Nem vagyok egy faölelgető típus, de ha már használni nem tudok a környezetnek, legalább próbálok nem nagyon ártani. Szerencsére egyre gyakrabban látom ezt a két sort mindenféle hivatalos levelek végén, ami őszinte örömmel tölt el. Részben azért, mert nem szeretem azt a “szemét” kupacot ami az asztalomon szokott felhalmozódni időről-időre mindenféle nyomtatványokból, sajtfecnikből, és sajtóanyagokból. Részben pedig azért, mert tényleg jónak tartom ezt a “zöld gondolatot”, hogy ne nyomtassunk ki mindent okkal-ok nélkül. Ráadásul szerintem manapság egyszerűbb is a legtöbb dolgot elektronikusan intézni.

“Kérem, gondoljon a környezetére, mielőtt kinyomtatja ezt a levelet!
Please consider the environment before printing this e-mail!”

Ismerek például olyan irodákat, ahol a faxból kipergő üzenetet a titkárnők azon nyomban lefénymásolják két példányban, majd az eredetit megsemmisítik, és az egyik fénymásolatot kézbesítik a címzettnek, a másikat pedig iktatják az archívumban (ami ezúttal nem a szemétkosárba ejtés szakkifejezése, mint egyes helyeken). Értem is, hogy mindennek nyoma kell, hogy legyen lefűzve vitás esetekre. De azt nem értem, hogy miért kell az eredeti fax papírt kidobni, csak mert más anyag minőség, esetleg kevésbé kellemes tapintású, de jóval környezetszennyezőbb.
Sőt azt se igazán értem, hogy a XXI. században (tudom, mindig ezzel jövök) miért kell még mindig faxolgatni e-mail helyett. Gyorsaságban az e-mail versenyképes a faxszal, minőségben pedig kifejezetten jobbat tud nyújtani, hitelesítés szempontjából sem hiszem, hogy több bizonyító ereje van egy fax visszaigazolásnak (amiből ugyanúgy nem derül ki, hogy mi volt az üzenet tartalma, mint ahogy a hagyományos postai tértivevényből, vagy ajánlott szelvényből sem). Sőt – különösen a fax kétszeres optikai átalakítási folyamatai (ti: beolvasás és kinyomtatás) hitelesség szempontjából sem megkérdőjelezhetetlenebb a fax az e-mailnél.
Azt még értem, hogy (paranoiából / bizalmatlanságból) miért nem küld az ember scannelt pecsétet és aláírást e-mailben. De az igazság az, hogy faxon küldve sem biztonságosabb, és nem kevésbé hamisítható semmivel. Arról nem is beszélve, hogy a pecsétnek és aláírásnak se tulajdonít már senki a világban akkora tulajdonságot, mint kis hazánk bürokratikus hivatalai.

Mint a felvetést egy blogban olvastam, nem tudhatjuk, hogy vajon károsabb-e ha ezzel a figyelemfelkeltő pár sorral többet nyomtatnak ki, akik nem veszik figyelembe, vagy többet használ azok által, akiket sikerül meggyőzni, és felhívni a figyelmüket általa. Akinek ezek a sorok nem tetszenének, de szívesen élne a figyelemfelkeltés ezen eszközével, pár alternatív “ne nyomtass ki e-mailt” üzenet (forrás angolul):

 • Tetszett? Ne nyomtasd ki!
 • Az üzenet kinyomtatása fákat öl meg. A nyomtatás gyilkosság!
 • Ne feledd, hogy ez az üzenet már el lett mentve egy e-mail mappába, így felesleges kinyomtatnod. A kinyomtatással duplán lenne meg, és pocsékolná a helyet, időt, és papírt. Inkább csak gondolj a biztonsági mentésekre.
 • Kérlek válaszolj erre a levélre amilyen hamar csak lehet, mert hamarosan kikapcsolom a számítógépet, és minden más elektronikus berendezést, mielőtt kimegyek az erdőbe a fák közé. Persze mondanom se kell, hogy NE nyomtasd ki ezt az e-mailt, mert minél többet nyomtatsz, annál kevesebb erdő marad, amiben kirándulhatok. És még egyszer, légy szíves siess!

Míg az osztrák Posta megszüntette a táviratlfeladást immár 4 éve, a Magyar Posta honlapja szerint nálunk még mindig van rá lehetőség, bár mint foglamaznak “Telefonon keresztül csak a T-Home (volt T-Com) 192-es számán lehet a táviratot feladni. Postán keresztül csak a személyes távirat feladás lehetséges.” Mindez az Internet korszakában, amikor eleve szorongatja a céget, hogy inkább e-mailt küldenek az emberek levél helyett, de a Magyar Posta arra sem képes, hogy lehetőséget nyújtson rá, hogy a postahivatalban való sorbanállás nélkül fizethessünk nekik azért, amit a legtöbb online képeslapküldő szolgáltatás (környezetbarátabb módon) az Interneten elvégez ingyen.
Pedig én egy ilyen szolgáltatásnak sokkal inkább látnám értelmét, mint a jelenleginek, amihez lefogadom, még legalább egy feladó vényt ki kell tölteni, hogy lepecsételhessék, és ráragaszthassanak egy bélyeget, újabb felesleges papírokat kitöltve, amúgy klasszikus csigaposta módra. Ami pedig a legrosszabb az egészben, hogy további időt elvéve a sorbanállóktól….persze közben még háromszor meg lehet kérdezni, hogy kér-e a kedves ügyfél sorsjegyet, és nem akar-e újabb bankszámlát nyitni, amit persze nem akar, de valamiből bevételt kell termelni.

Readers Comments (11)

 1. A legnagyobb részével egyetértek, mert “bürökráciában mi vagyunk a császárok”, lásd APEH, ahol van “elektronikus ügyintézés”, ergo egy 0-ás igazolás kérése az internetes programmal (ami csak win-en megy megbízhatóan és csak itt van minden nyomtatvány benne) kb. 3x annyi idő kitölteni, ráadásul előre fel kell tölteni egy x számlát pénzzel (ne mondjam 1-1.5 hét mire “felkönyvelik” a befizetett pénzt) és mindezeken túlesve persze papíron, tértivevénnyel jön a nyomorult igazolás…

  Viszont amiben nincs igazad az a fax lefénymásolása… ez sajnos szükséges ha hőpapíros faxon érkezett az adat, mert ez 1-2 év alatt kifakul és elveszti a faxot 🙁 Sajnos tapasztalatból tudom, domain regisztrációs igényből több ezret kellett ezért bescannelnünk annak idején.
  Persze természetes megoldás egy fax-szerver avagy egy lézernyomtatós fax, ami manapság már nem megfizethetetlen…

 2. Hát ugye eleve az is elég “vicces”, hogy a XXI. században (tudom, mindig ezzel jövök) még az Internetes domain regisztráció se működik az Interneten keresztül, mert faxolgatni kell ahhoz is.

 3. De _csak_ Magyarországon (és néhány hasonlóan buta országban). A .com és társai online és azonnal megyen már ~15 éve :(.
  Hiába, a bürökrációra különösen jó érzékünk van, mindenben kamatoztatni kell :(.

 4. Bocs…

  Sőőt, egy május 1-i hatállyal bevezetett döntés értelmében az ISZT megszüntette az e-mail alapú domain név átregisztrálás lehetőségét, tehát _visszatértünk_ a papírhoz! Ez ám a XXI. század…

 5. Tulajdonképpen egész haladó gondolkodás ahhoz képest, hogy akár a kőtáblákat is előírhatták volna…
  ,-DDD

 6. Eggyel tovább is mehetnék, mi http://www.dmsone.hu iratkezelő rendszert használunk. 1/3 annyit nyomtatunk, mint előtte. Így az összes doksi egy rendszerben elérhető az összes kolléga részére. Nem nyomtatgatjuk, küldözgetjük egymásnak.

 7. Mi is pont most terveztük bevezetni egy dokumentum kezelő szoftvert az idő és papír spórolás céljából. Felvettük a kapcsolatot a Dmsone-al és szimpatikus ajánlatot adtak. Önöknek poztiv tapasztalatai vannak a programmal?

 8. Az a baj, hogy nem mindenki akar százezer ftokat kiadni ilyen szoftverekért. Itthon főleg nem, ahol még a vállalatirányítási rendszereket is csak hírből ismerik.

 9. Elég nagy baj. Az egyik, hogy ERP-ket nem azért vezetnek be,mert trendi, hanem mert hasznos és a vállalat működését szolgálja hosszú távon. Ergó hozzájárul a hatékony üzemeléshez. Azt már mindenki maga dönti el, mikor jön el az az idő, amikor beruházna egy ilyen rendszerre. Nyilván nem egy 2 fős vállalkozás.

 10. dmsone-náll tényleg nagyon segítőkészek voltak, és tudtak kedvező ajánlatot adni. Nem egy nagy cég vagyunk és bőven százezer alatt tudtak ajánlani rendszert. 1 hónapja használjuk és már most látszik hogy mennyi papírt és időt sporolunk vele. még ha mi cégünk nem is erdőket ment meg ezzel a papír spórolással, ha töben használnának ilyen szoftvereket sokat számítana. http://www.dmsone.hu

Comments are closed.