Kapacitás

sandiskexiii2gb

Nem a kondenzátor töltés tároló képességéről kívánok fizika órát tartani, hanem a tároló kapacitásokról elmélkedni egy kicsit. Épp nemrég találkoztam egy elég jó írással a memória kártyák méretének kiválasztásáról. A szerző elég jól végig vezeti a digitális fotózás hős korába visszavezethető témát, hogy mekkora kártya és milyen tömörítés a jó. Ahogy a cikkben is szerepel, nem érdemes a tömörítéssel babrálni, inkább vegyünk elég nagy kártyá(ka)t, mert egy rosszabb minőségű képből jobbat már nem nagyon tudunk csinálni, egy jó képet később szabadon ronthatunk a szükségleteinknek megfelelő szintig.

Én a magam részéről  mindent RAW formátumban fényképezek, még akkor is, ha csak jóval kisebb felbontású és gyengébb minőségű képre van szükség a lapban történő megjelenéshez. A RAW formátum minden képi információt tárol, amit a fényképezőgép érzékel, így nincs benne semmilyen mértékű tömörítés, és lényegesen nagyobb mozgásteret enged az utólagos korrekcióknak, ha az szükséges, illetve ami talán ennél is fontosabb, hogy digitális negatívként a leghitelesebb formátum. Csak lényegesen nagyobb méretű fájlokat eredményez, mint a JPG formátum, de ez ma már igazán csekély ár a minőség oltárán.

A memóriakártyák és merevlemezek is egyre olcsóbbak, és egyre könnyebben kezelhetőek, ne tessék a minőségen spórolni. Persze nem árt, ha mindig kicsit túlméretezzük a rendelkezésre álló kapacitást, kellemetlen dolog belefutni, hogy még lenne mit fényképezni, és nincs kéznél több memóriakártya.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!