Elhunyt Tom Clancy amerikai író,

Fotó: Joe McNally/Getty Images

Fotó: Joe McNally/Getty Images

Hatvanhat éves korában kedden elhunyt kedvenc kémregény sorozatom szerzője, Tom Clancy amerikai író.

December elejére várható legutolsó könyvének megjelenése és december végén mutatják be a története alapján készült legújabb filmet is. Ő már egyiket sem élhette meg.
Egy baltimore-i kórházban hunyt el, betegségének részleteit és halálának okát nem tették közzé.

A New York Times nekrológja szerint Clancy már gyermek korában is inkább a haditengerészeti folyóiratokat forgatta szívesen a mesekönyvek helyett. Világ életében katona akart lenni, de látászavara miatt nem találták alkalmasnak.
Első könyvét 39 éves korában adták ki. Megjelenés előtt bő száz oldallal meg kellett húzni, mert katonai szakértők szerint túl sok volt benne a technikailag pontos részlet. Megjelenése után állítólag még így is felvetődött a kérdés, hogyan engedélyezhettek ennyi információt megjelenni.

Utolsó könyve decemberben jelenik meg

Utolsó könyve decemberben érkezik

Kiadója szerint “tökéletes író volt, aki a modern kori thriller megteremtője és korának leglátnokibb történetmesélője”. 2002-ben a részben Budapesten játszódó Red Rabbit című könyve megjelenésekor készült interjúban azt nyilatkozta a Time-nak, hogy az írás is csak munka: “Senkinek nem ajánlom, hogy az írást válassza hivatásként. Eleinte talán szórakoztató, de az első egy-két könyv után kín keservessé válik, mint az ásás. De egyszerűen csinálnod kell. Nem tudod nem csinálni.”

Írói munkássága
Igen termelékeny író volt, több tucatnyi fikciós regénye és novellája jelent meg. Ezeken kívül tudományos adatgyűjtéseiből számos valós tényeket dokumentáló, nem fikciós könyvet is írt. Huszonnyolc regényéből tizenhét került a New York Times bestseller listájára.
Legismertebb könyvei Jack Ryan karakterére építenek. Ilyen volt a Magyarországon is szinte mindenki által (legalább hírből) ismert Vadászat a Vörös Októberre, ami többek közt a film változatnak is köszönhetően világhírnevet szerzett az írónak.

Az utóbbi időkben egyre több könyv és játék csak a nevét viselte, magának Tom Clancynek már nem sok közük volt hozzá. Sajnos a könyvek esetében ez sokszor érezhető is volt, amit a magyar kiadásban olykor még feltüntetni is elfelejtettek.
Legutolsó könyve Command Authority címmel december 3-án jelenik meg az USA-ban és a hírek szerint ez is a híres Ryan történetek folytatása lesz, ezért talán egy kicsit félő, hogy már ez sem csak a néhai Tom Clancy keze nyomát hordja majd magán.

A legújabb Clancy film első plakátja

Az utolsó film első plakátja

Clancy filmek
A Clancy által Jack Ryanről írt történetekből eddig négy filmet ismer a közönség. Időről-időre felrebbentek pletykák újabbakról is, de ezekről aztán nem nagyon lehetett később újra hallani. A megjelenésig nem jutottak el, pedig több Ryan filmet is kilátásba helyeztek, de felvetődött népszerű játékprogramjainak megfilmesítése is.
Az ötödik filmet a főleg Shakespeare szerepeiről ismert Kenneth Brannagh rendezésében idén karácsonykor mutatják be Amerikában, Jack Ryan: Shadow Recruit címmel (magyar címe és bemutatója egyelőre ismeretlen). Épp a napokban jelent meg a film első plakátja. Talán a Paramount Stúdió ezzel is tisztelegni akar az elhunyt író előtt.

Clancy játékok
Clancy megszámlálhatatlan mennyiségű számítógépes játékhoz, köztük a Rainbow Six, a Ghost Recon és a Splinter Cell sorozatokhoz is adta a nevét. 1990-ben megalapította a Red Storm Enternatinmentet, amit később a Ubisoft játékkiadó felvásárolt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!