Google bomba a könyv piacon (is)?

google_books_logo

Ismét jogi problémák a Google háza táján. A Google ezúttal is az EU jogszabályozáson akadt fent. A vezető Internetes kereső cég a Google Books online könyvtár vállalkozással, a Google Books-szal szeretne belépni az egyre nagyobb üzletnek számító e-book piacra. Az elektronikus könyvesbolt ezen formája azonban jelenleg összeférhetetlennek tűnik az EU szerzőjogi törvényeivel, akárcsak az Apple iTunes zeneboltjának működése körül is rendszeresek az Uniós viták.

“A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja.
A kutyán belül sötét van olvasni…” –
mondás

Az e-könyvek alap gondolata jó, bár egyike a Gutenberg galaxis (ti: könyvnyomtatás) végét okozó tényezőknek. Tény, hogy könnyebb előkapni egy PDA-t, vagy okostelefont (esetemben az iPhone-t), és azon olvasni, mint mindenhova hurcolni egy papír alapú könyvet, ami néha útban van, plussz helyet foglal az ember csomagjában, gyűrődik és kopik a hurcolásban, stb. Viszont más élmény egy könyvet lapozgatni, mint egy elektronikus könyvet olvasgatni. Arról nem is beszélve, hogy ha végleg sikerül elszakítani a könyvkiadást a nyomdai világtól, onnantól megszűnik az az élvezet, amit egy könyv szép kötése, minőségi kivitele nyújt az embernek. És sajnos ahogy az online sajtóban, sőt már számos nyomdába kerülő könyv esetében is megfigyelhető, a technológiában rejlő megtakarítási lehetőség további spóroláshoz fog vezetni. Ahogy az Internetes lapoknál sem használnak már korrektorokat, képszerkesztőket, tördelőket, úgy az e-könyvek előkészítésénél is félő, hogy eltűnnek majd az olvasószerkesztők, tördelők, és egyre inkább ahogy esik úgy puffan módon, igénytelenül szerkesztve publikálnak majd helyesírási, mondattani, sőt értelmi hibáktól is hemzsegő írásokat. Másrészről viszont az e-könyv kiadás lényegesen megkönnyíti az írók publikálásának lehetőségeit, és azt, hogy gondolataik minél szélesebb közönséghez jussanak el.

sak az a kérdés, hogy az így potenciálisan kialakuló “könyv zajban” az olvasók mi alapján tudnak majd válogatni a számukra érdekes és kevésbé érdekes, minőségi és silány könyvek között. Valószínűleg mire ide eljutunk, erre is kialakulnak majd a módszerek, és nem annyira az a kérdés, hogy ezek bekövetkeznek-e, hanem hogy mikor és hogyan. Illetve, hogy a ma még jobbára domináns nyomtatott könyvnek mi lesz majd a szerepe az e-könyvek uralta világban, hiszen valószínűleg csendes barátaink soha nem fognak teljesen eltűnni a könyvtárak polcairól.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!