A sorok közt olvasva….képek

photocredit1Jó ideje nem hír értékű, hogy a munkáim megjelennek napi, heti, havi lapokban. Ez a megfogalmazás viszont csak pár napja egy beszélgetés során vetôdött fel:

“A napilapok is megírták, hogy új munkahelyem van. Csak a sorok között kell olvasni – a képek melletti függőleges sorokban…”

Egyébként az egy gyakran előkerülő tévhit, hogy a fotósnak az reklám, hogy kiírják a nevét a kép alá vagy mellé. Pedig ez nem így van, nem reklám, hanem törvényi kötelesség.

Egyrészt még információs értéke se nagyon van, nemhogy reklám értéke, mivel szakmabelieken kívül senki nem szokta elolvasni, hogy ki készítette a képet. És ha el is olvassák, akkor se mond sokat az olvasónak, ha nem ismeri eleve a fotós munkásságát, nevét, képeit, vagy őt magát.

Másrészt pedig a szerző nevét ki KELL írni. Ez nem nagyvonalú ajánlat, mint sokan gondolják, hogy “szívesen kiírjuk”, hanem mint írtam feljebb, törvényi kötelesség. A szerzőjogi törvény kimondja, hogy az alkotó kilétének feltüntetése elidegeníthetetlen jog.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!