Fogadalmak nélkül is sok újdonságot hoz az újév

de van akinek szüksége van fogadalmakra

Fotó: katerha/Flickr

1. fogadalom: Ne tégy fogadalmakat!
Fotó: katerha/Flickr

Nem vagyok az újévi fogadalmak híve, pedig népszerű divat mindenfélére igéretet tenni az évszám változásával. Valami értelme azért mégis van ennek mindenki életében.

Miért nem kell újévi fogadalom
Eredetileg azt akartam írni, hogy semmi értelme nincs a fogadalmaknak, de azért ez így ebben a formában nem igaz. Az elhatározások fontosak, a követésük méginkább, de nem kell ezeket az újévhez vagy egyéb nevezetes dátumhoz, eseményhez, vagy egyéb külső tényezőhöz kötni. A lényeg, hogy ha valamit elhatározd, akkor azt csináld.

Miért van értelme mégis?
Ami miatt az újévi fogadalmaknak mégis van valami értelme, hogy ha nyilvánosan elkötelezed valami mellett magad, az belső motivációt is jelent. Ha kiírod a Facebookra, vagy éppen ide a poszt alá kommentbe, hogy mi az aktuális újévi fogadalmad, akkor az tudat alatt befolyásol téged, ezáltal valamelyest motivál, hogy be is tartsd.
Aztán, hogy a motiváció, vagy a kényelem erősebb, már csak rajtad múlik.

Saját fogadalmak
Én nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. A nagy elhatározásokat sem szoktam az újévhez kötni, de azért a most következő évre elég sok új tervem van, amik miatt sok mindent fogok máshogyan csinálni, mint eddig. Ezek egy jó részével itt a blogon is fogsz hamarosan találkozni, úgyhogy most nem mellékelek róluk listát.

Te milyen tervekkel és/vagy fogadalmakkal vágsz bele az újévbe?

Kiegészítés: Csak lazán kapcsolódik a bejegyzés témájához, de azért ide vág az És megint dübe jövünk örökzöld jelenete: “Nem megfogadtad, hogy többé nem fogadsz?”

Oszd meg az ismerőseiddel és iratkozz fel a blog hírlevelére! Ne maradj le az újdonságokról!

Címkék