Karantén tippek 13: Szerződések, szerzői jogok

Mindig olvassátok el a szerződéseket!
Részletekért katt a képre!
Fotó: rawpixel/Unsplash

13. Szerződések, szerzői jogok
A nagyon fontos papírmunkák, amikre általában nincs ideje az embernek. Átnézni és akár újragondolni a már meglevő, vagy eddig hiányzó, de a  munkához szükséges, vagy legalábbis hasznos szerződéseket, formanyomtatványokat. Elképesztő, de sok fotós még mindig szerződés nélkül dolgozik, aztán meg megy a sopánkodás, ha vita van róla, hogy ki mit is gondol a “szerződéses” viszonyról. Az sem sokkal vidámabb, hogy sokan vannak, akiknek van szerződése, de fogalmuk sincs róla, hogy mi is áll benne.

Képtolvajok alaptalan mentségei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A kényszerszünet az eddig felsorolt rengeteg dolog mellett még akár arra is jó alkalom lehet, hogy felkutassátok a képeitek engedély nélküli felhasználóit és behajtsátok rajtuk a nektek jogosan járó jogdíjakat. A ti munkátok eredményeit ne mások élvezzék, titeket kihagyva belőle – sőt sok esetben még a névfeltüntetéssel sem megtisztelve.

Fotósok vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

A szerzői jogdíjak behajtása mondjuk általában nem egy vidám feladat. Sajnos képes eléggé lehúzni is az ember kedvét – főleg ha nem akarnak fizetni és jönnek az ilyenkor szokásos alaptalan kifogásokkal. De ha már úgyis ráértek, akkor mindenképp érdemes foglalkoznotok ezzel is – és még akár bevételt is hozhat, ha eredménnyel jártok, ami azért elég jó motivációt jelenthet hozzá, hogy belevágjatok.

Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Cytonn Photography/Unsplash

Ha már a szerzői jogoknál és a jogdíjak behajtásánál tartunk, ismerkedjetek meg a Hungarttal is, a fotósok közös jogkezelő szervezetével. Először is nézzetek utána, hogy a jogosult keresési listájukon szerepel-e a nevetek, ami azt jelenti, hogy pénzzel tartoznak nektek. Aztán, ha ezen túl vagytok és felvettétek a jogdíjaitokat (ha volt náluk), akkor jöhet a következő kérdés, hogy gondoljátok át, hogy érdemes-e hagynotok, hogy jogosítsák a képeiteket, vagy jobban jártok, ha kiléptek. Erről korábban megjelent írásomat ajánlom (amiben az ő ellenvéleményük is olvasható az enyém alatt).

Válogass az egyes témakörök között:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!