Karantén tippek 12: Archívum rendezés, régi anyagok feldolgozása

12. Archívum rendezés, régi anyagok feldolgozása
Itt az idő bepótolni a régóta halogatott fotós utómunkákat. Átnézni a régi munka és nyaralási képeket, elkészíteni a régóta halogatott válogatásokat, elküldeni a régen beígért, de el sosem küldött képeket.
A régi anyagok átnézése segíthet ihletet meríteni is új ötletekhez. Sokféle inspiráció rejtőzhet a régi fotók, régi témák, régi helyszínek felelevenítésében. “Jé, ilyen is volt?”
Ha már átnézted a régi anyagokat, akár hasznosíthatod őket, például megoszthatod a Facebookon a különféle “ilyen voltam 10 éve” és hasonló kihívások keretében. De akár publikálhatsz 1-5-10-20 éve ezen a napon készült képeket is. Csinálnak egy páran ilyet és nagyon érdekes képek szoktak előkerülni. Többé-kevésbé így készült nemrég az én korábban/most sorozatom is Budapest turista látványosságairól, vagy akár a tavalyi húsvéti locsolkodós werk történetem is.
További hasznosítási lehetősége a képeidnek, ha például készítesz egy válogatást a legszebbekből és megvásárolhatóvá teszed őket a weben. Sokan árulnak szép képeket, miért pont a te fotóid ne kapjanak esélyt valakinek a falán? A következő bekezdésben technikai tanácsot is adok hozzá, hogyan tudod megoldani.
Másik lehetőség az archívum hasznosítására, ha akár a teljes életműved, vagy annak kisebb-nagyobb részeit megvásárolhatóvá teszed akár saját értékesítési felületen, akár egy általánosabb fotó értékesítő oldalon, vagy egy fotó ügynökségnél. Ehhez gyorsan hozzáteszem, hogy a hasznosítani kívánt képeid jogállását is érdemes ilyenkor alaposan átgondolni. Egyrészt van-e munkáltatódnak, megrendelődnek, netán egyéb cégnek esetleg valamilyen kizárólagossága, korlátozása, tiltása a korábban készült képeiddel kapcsolatban. Érintik-e a képeid valamilyen más cég márka-, vagy szerzőjogi érdekeit, rendelkezéseit, vannak-e a képeiden felismerhető személyek, akiknek személyiségi jogi igényeik lehetnek azzal kapcsolatban, hogy te értékesíted a róluk készült képeket? Ha igen, akkor inkább elállsz tőle, vagy megpróbálod beszerezni az engedélyeiket?
A saját értékesítési felületre sokféle megoldás létezik, én sokoldalú és egyszerűen használható megoldásnak tartom az általam is használt PhotoSheltert, aminek az előnyeiről külön is írok még. (Ha az affiliate linket használod, azért én is jutalmat kapok, de sokkal fontosabb, hogy te ingyen kipróbálhatod és $15 kedvezménnyel indulhatsz, ha úgy döntesz, hogy használni fogod.)
Azért a képek értékesítésétől se várd, hogy egycsapásra megoldja az összes anyagi problémádat. Lehetőséget teremthet, amivel érdemes lehet élnie mindenkinek. De ahogy minden mást, ezt is csak megfontolva és ésszel érdemes csinálni. A lehetséges előnyökről és buktatókról is írok majd.

Válogass az egyes témakörök között:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!