Hangoskönyv – amit fotózás közben is lehet olvasni

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nem minden helyzetben bölcs dolog a fotótéma és a környezet helyett egy hangoskönyvet hallgatni, de előfordulhat olyan helyzet, amikor még fotózás közben is lehet értelme.

Chirs Anderson: Ingyen! A radikális árképzés jövője
Részletekért katt a képre!

Már jó ideje rászoktam a hangoskönyvekre. Talán Chris Anderson: Ingyen című könyvének ingyen elérhető hangoskönyv változata szerettette meg velem a műfajt. Azt a könyvet egyébként pláne ajánlom mindenkinek, akit akár pro, akár kontra csak egy picit is foglalkoztat az ingyen fotózás
Azóta elég sok féle témában, sok mindent szoktam így “olvasni”. Az Amazon Audible szolgáltatása szoktatott rá végképp. Itt is szoktam a legtöbb dolgot beszerezni és meghallgatni.

Amazon Prime Day kedvezmények
Ajánlatokért katt a képre!
(Az affiliate link használatával ti is kedvezményt kaptok és én is!)

Most az Amazon Prime Day keretében (amikor egyébként memóriakártyákat, akkutöltőket és egyéb kábeleket is érdemes venni) nem csak ingyenes kipróbálási lehetőséget kínálnak, hanem további kedvezményeket is. Minden eddiginél érdemesebb kipróbálni. Ha még nincs Audible fiókotok, akkor a szokásos havi 8 font helyett 1 fontba kerül három hónapra. (A bejegyzésben szereplő affiliate linkek használatával ti is kedvezményt kaptok és én is!)

Első sorban persze angolul és más világnyelveken szolgálnak könyvekkel. Nyelvtudás nem árt hozzá. Viszont arra is nagyon jó, hogy a már megszerzett nyelvtudását felfrissítse, edzze vele az ember.

Prime Day kedvezmény: havi 8 font helyett 1 fontba kerül három hónapra
Ajánlatért katt a képre!
(Az affiliate link használatával ti is kedvezményt kaptok és én is!)

Lackfi János: Három a magyar igazság
Hallgatáshoz katt a képre!
(Az affiliate link használatával ti is kedvezményt kaptok és én is!)

A szerző felolvasásában
Az igazat megvallva mostanáig eszembe sem jutott rákeresni, hogy magyarul van-e bármi az Audible kínálatában. Pedig akad néhány dolog, de sajnos nem túl sok minden. Még kortárs magyar irodalom is előfordul. Lackfi János: Három a magyar igazság című könyvét például maga a szerző olvassa fel nekünk. Ha valakit semmi más nem érdekel, legalább ezt érdemes lehet kipróbálni az ingyenes lehetőséggel élve.

Az persze nem feltétlenül mindig pozitívum, ha az író olvas fel. De amelyik szerzőnek nem megy, az általában nem is vetemedik rá. Híres színészek és előadásban jártas szerzők esetében viszont a személyes narráció is sokban hozzá tud járulni az élményhez. A hírességek közül pl. Whoopy Goldberg és Leonard Nimoy, de sok más szerző könyvét is kimondott élmény volt a saját előadásukban hallgatnom.
Egyébként az Audible arra is lehetőséget ad, hogy a történetek mellett magát a felolvasást külön is lehessen értékelni. Történt már olyan is, hogy egy könyvet újra felvettek, mert nem volt elég népszerű az első feldolgozás. A legjobb lehetőség persze az, hogy módunk van felolvasva hallgatni, miközben a szemünkkel egy Kindle készüléken olvassuk is a könyvet – na meg, hogy a különböző eszközök szinkronizálják is, hogy melyiken hol tartunk, így bárhol máshol ugyanonnan folytathatjuk a történetet.

Könyvajánló írások a blogon
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Papír könyvről hangoskönyvre
Egy időben mindig volt egy vastag könyv a fotós táskám zsebében, amit rendszeresen olvastam is akkoriban. A helyhiány miatt aztán a könyvet kihagytam a táskámból. A digitális formátum nagy előnye, hogy akár több tucatnyi olvasnivalót is magunkkal cipelhetünk bárhova, mégsem foglalnak helyet a táskánkban, vagy a zsebünkben. A papír könyvről egy idő után leszoktam és az e-olvasókra, vagy tableten/telefonon olvasásra talán rá sem igazán szoktam. A hangoskönyvek nekem egy idő után sokkal jobban bejöttek. Azóta is jobbára így olvasok. Számomra egyszerűbb, hogy olyankor is tudok élni vele, amikor a szemem és a kezem is valami máson tartom. Leginkább utazás, vásárlás, házi-, vagy egyéb kétkezi munka közben, de szinte bármikor máskor is szoktam élni a lehetőséggel.

Budapest turista látványosságai korábban és most
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Olvasni fotózás közben?
Fotózás közben általában a kollégákra és a környezetre szoktam figyelni, úgyhogy ilyenkor többnyire le is veszem a fejhallgatót. De azért viszonylag rendszeresen akadnak olyan interakciókat nem igénylő fotózások, amikor nem kell, vagy nincs is kivel kommunikálni közben, így szólhat a zene, vagy akár egy hangoskönyv is.
Egészen biztos nem vagyok benne, hogyan is történt, de például a koronavírus járvány miatt elnéptelenedett turista látványosságok tavalyi fotózása közben is elég valószínű, hogy hallgattam valamilyen hangoskönyvet.

Memóriakártyák töredék áron!
Részletekért katt a képre!

Szívesen ajánlanék magyar hangoskönyv forrást is, de ilyeneket még ha léteznek se nagyon ismerek, mert sosem kerestem. Így tapasztalataim sincsenek velük – meg a hatalmas és szerteágazó kínálat miatt akkor is valószínű, hogy inkább az Audible-nél maradnék.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a hangoskönyvekkel? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!