Rádiójáték készült Robert Capa könyvéből

Létezik, de senki sem hallgathatja meg a Magyar Rádió nagyon szép rádiójáték feldolgozását Robert Capa Kissé elmosódva című könyvéből.

Capa munkássága és hitele megkérdőjelezhető, de a regénye mindenképp érdekes és nagyon szórakoztató, amit érdemes elolvasni, vagy épp rádiójátékként meghallgatni.

Sajnos pont a századik évfordulón nem jutott eszébe senkinek, hogy műsorra tűzzék. A magyar közmédia nem készült a Robert Capa évfordulóra semmilyen műsorral.

Kevesen tudják, hogy a Magyar Rádió munkatársai alapos műgonddal feldolgozták Capa Kissé elmosódva című, méltán népszerű önéletarjzi regényét. Három éve, 2010-ben készítették el a könyv tizenhat részes rádió feldolgozását. Sólyom András rendezte és Solténszky Tibor olvasta fel.
Sajnos úgy fest, hogy még a Magyar Rádiónál is kevesen tudnak erről, mert senkinek nem jutott eszébe, hogy ezt az arhívumban heverő értékes riktaságot talán érdemes lenne a századik évforduló apropóján műsorra tűzni. Vagy akár a nálunk inkább gyerekcipőben járó, de nyugaton nagyon is divatos hangoskönyvként kiadni, hogy minél többen megismerhessék.

Az MTVA tájékoztatása szerint 2011 elején játszották utoljára. Azóta az archívumban porosodik (persze ezt nem ők fogalmazták így meg). Állítólag ahogyan sok minden más is, két hétig még elérhető volt a rádió oldalán működő webes hangtárban, majd onnan törölték.
A Nemzeti AudioVizuális Archívumban megtalálható a rádiójáték, de webről csak 1-1 perces részletei (lényegében a főcím) hallgathatók meg. Talán egy NAVA ponton az egész hozzáférhető, de ezt a megoldást nem próbáltam ki.

Az MTVA sajtó osztálya megosztotta velem, hogy bizonyos összegért az MTVA archívumból ki lehet kérni a felvételeket. Az intézmény ezzel foglalkozó illetékese viszont arról tájékoztatott, hogy a teljes sorozat hossza miatt annak kijátszása nem lehetséges. Pedig szerintem nem csak engem érdekelne egy ilyen legális lehetőség.

Mint az MTVA sajtó osztályától megtudtam, úgy egy hónappal az évforduló előtt (nagyjából, mikor a legújabb Capa kiállítás megnyílt) több műsorban is foglalkoztak Robert Capával. Most, hogy születésének 100. évfordulóját ünnepeljük, nem készülnek semmilyen műsorral. A Rádió Hangtár oldalán viszont pár napja még az angol zeneszerző, Benjamin Britten születésének századik évfordulójáról emlékeztek meg és persze az október 23-ai ünnepi programok is kiemelt helyen szerelenek. Ez utóbbi érthető is. A Capa rádiójáték elhanyagolása már kevésbé.

Nem vagyok a kalóz megoldások hive, de most hogy minden legális lehetőség elveszett, kezdem sajnálni, hogy még a torent oldalakon is csak halott linkek mutatnak a hangfelvételre. Méginkább, hogy a közmédia újabb érdekes példát produkált a digitális enyészet fogalmára.

Kiegészítés: Most épp elérhető a YouTube-on egy kalóz példány, de nincs kétségem afelől, hogy hamarosan ezt is el fogják távolítani. Pedig mennyivel jobb megoldás lenne, ha a közmédia nyilvános archívumként használná a YouTube-ot ahelyett, hogy töröltetik az értékes és sokak érdeklődésére számot tartó felveteleket, amiket így annak ellenére sem élvezhet a közönség, hogy az általunk befizetett adókból hozták azokat létre.

https://www.youtube.com/watch?v=EyPsCWWA7vk

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!