Hőség illusztráció – kötelező kánikula program sajtófotósoknak

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A sajtófotózás szépségei közé tartozik, hogy kánikulában, napsütésben, esőben, hóban, fagyban is hír értékű, hogy milyen az idő, így fotókat is kell róla készíteni. Mint azóta kiderült, soha nem volt még ilyen meleg és 120 évnyi hőmérséklet rekord dőlt meg, miközben a várost jártam.

Nem csak Angliában divat az időjárásról csevegni, hanem minden sajtóterméknél világszerte. Főleg, ha olyan szélsőséges az időjárás, mint napjainkban. Épp ezekben a percekben tetőzik a hőség valahol 41 fok környékén. Ezért aztán mindenféle időjárási helyzetről szüksége van a sajtónak képekre is. Most épp leginkább a hőségről.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Mit tesz hát a sajtófotós, amikor bejelentik a harmadfokú hőség riadót és azt javasolják, hogy mindenki maradjon otthon, lehetőleg ne menjünk napra? Pont ugyanazt, amit balesetek, tűzesetek, katasztrófák és háborúk idején is: abba az irányba fut, amerről mindenki menekül. Kimegy a melegbe dolgozni. Nyakába veszi a várost és elkezdi a hőséggel kapcsolatos jeleneteket kutatni, amik alkalmasak lehetnek annak érzékeltetésére, hogy milyen rekkenő hőség van. Sokszor, sokfelé fotóztam már ilyesmit. Népszerű helyszínei ennek a témának a különféle köztéri szökőkutak, ivókutak, vízosztások, párásítók, vagy akár a strandok, fürdők, kacsa- és kutyaúsztatók.

Közterületen fotózás szabályai
Részletekért katt a képre!
Fotó: Délmagyar.hu

Mióta a személyiségi jogok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak és egyre többen tiltakoznak a fotózás ellen, embereket fotózni egyre nehezebbé válik. Mivel a különféle felújítások és egyéb munkálatok miatt sok szökőkutat le is kapcsoltak, idén nyáron sok helyen az út nedvesebb (egy darabig), mint a szökőkút. Én most inkább locsoló autókat fotóztam.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Persze a locsoló autó maga és a vezetőfülke, sőt körülötte a beton sem hűvös. A kilocsolt víz is csak valamennyit hűt a betonon. Sokat javít viszont a környék hő- és közérzetén.
De a vezetőnek nem csak a hőségben végzett 12 órás műszakok, hanem a lassan guruló autóra dudáló és a vezetőnek rendszeresen beszólogató autósok sem könnyítik a dolgát. Nekem fotóni sem a legkönnyebb, de nekik pláne nem könnyű egész nap így dolgozni. Erre is gondoljatok, amikor autósként találkoztok velük az utakon!

Viszont a hagyományos nyári vizicsatákat egyre jobban hiányolom!

Nektek mivel telik a hőség riadó? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!