Anyukák szemefénye

Fotó: Kallos Bea/MTI

Fotó: Kallos Bea/MTI

Megnyitott Kallos Bea fotókiállíátsa a Mai Manó Házban. A tárlaton sajtófotó díjnyertes Little Miss sorozata került kiállításra a Magyar Fotográfusok házában. A remek fotóknak azonban különleges története is van – sőt mindjárt kettő is.

A Magyar Távirati Iroda fotóriportereként Bea azért tudósított a gyermekszépségversenyekről, mert azok, ha nem is klasszikus kemény hírértékkel bíró, de társadalmilag fontos kordokumentumok. A szülők és a szervezők egyaránt örültek a sajtó figyelmének. Ha úgy tetszik, fürdőztek a hírnévben, hiszen valahol erről szól egy szépségverseny: megjelenés a legszebbeknek, lehetőség a figyelem felkeltésére, a szereplésre, a tündöklésre.
A szépségversenyek világa ugyanakkor tele van kettősségekkel, ami a gyermekszépségversenyeknél még egy másik rakás további tényezővel terhelt. Anyukák és elvárásaik, saját vágyaik és reményeik megtestesülése sajt kis királylányaikban, anyák és lányuk viszonya és még sok más hasonló. A sorozat magában is nagyon érdekes, bárki megérti egyetlen képaláírás nélkül, egy szót sem kell hozzátenni.

Szépségverseny kiskorúaknak - HVG Nagyítás (magyar)

Fotó: Kallos Bea/MTI

Mégis van egy történet, amit nem árt hozzátenni, mert tovább árnyalja az igen kontrasztos képet. Ahogy illik, sőt kötelező is jó pár éve, Bea minden egyes érintettel aláíratta a szükséges papírokat. Különös tekintettel arra, hogy a képek zömén kiskorúak szerepelnek. Minden egyes fotóhoz van hozzájáruló nyilatkozata a képeken szereplőktől. Mint már írtam, a szervezők és a szülők is örültek a sajtó érdeklődésének, sőt a fotós egy percig sem titkolta el saját véleményét. Kicsit talán sommás lenne önámító majomparádénak nevezni, de nem áll túl távol attól, ahogy Bea látja a történetet. És ezt a szülők elől sem titkolta.

Little Miss - Magyar Sajtófotó Portál (magyar)

Fotó: Kallos Bea/MTI

Ők viszont mégis megrökönyödtek, mikor a képek előbb a Nők Lapjában, majd a Sajtófotó Kiállítás keretében a Nemzeti Múzeum falán megjelentek. Súlyos sértődések történtek és komoly (bár alaptalan) vádak hangzottak el, hogy a fotós biztos milliókat kap a kiállításért, nekik bezzeg belépőt kell venni, hogy a róluk készült képeket láthassák. Aztán szerencsére a kedélyek lecsillapodtak, a fotóalanyok is megértették, hogy nem sok fotós kap ebben az országban milliókat egy kiállításért, sőt általában már annak örülhetnek, ha nem kell költeniük rá, hogy falra kerüljön a képük. Azóta megbékültek és talán újra büszkék a képekre és csemetéikre, akik tovább versenyeznek hasonló versenyeken.

A képek viszont tovább gördítenek egy sor nagyon fontos pillanatot, gondolatot, élethelyzetet és főleg kérdéseket. A három éve készülő anyagból korábban a HVG már közölt Nagyítás galériát, a díjazott sorozat pedig megtekinthető a Sajtófotó Pályázat honlapján, a kiállításra kiválasztott képek pedig a Mai Manó Házban láthatók szeptember 1-éig közepéig. Bea azt mondja, hogy ezzel lezárta a sorozatot, nem fotózza tovább a gyermekszépségversenyeket. Mostanában más témákon dolgozik.

Te mit gondolsz a gyermekszépségversenyekről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!