Adójog ismét a fotósok ellenében – könyvelésben hét év a fényképezőgépek amortizációja

Nem rég az eszköz fejlesztések mérlegelési szempontjairól írtam, ami különösen az egyre-másra megjelenő jobbnál jobban hangzó gépek miatt igazán fontosak. Csakhogy az adójog újabb kellemetlenséget tartogat a fotósok számára – a szintén emlegetett KATA szigorításon túl is. Életszerűtlenül hosszú, 7 éves időt írnak elő a fényképezőgépek és telefonok költségeinek leírására, miközben jó eséllyel ezek az eszközök nem is tartanak annyi ideig.

Sokan tudják (főleg, akik nem KATA-znak és így érinti őket), hogy a 200 ezer forint feletti beszerzések lekönyvelése két év alatt történhet meg. Ez viszont csak egy könnyítés az újonnan vásárolt eszközökre. Használtan vásárolt eszközökre egyáltalán nem érvényes. Pedig a koronavírus válság közepette pláne egyre inkább a használt piac felé fordulnak sokan a kedvezőbb árú beszerzés érdekében. Csakhogy az általános adó szabályozás ennél sokkal életszerűtlenebb.

Mikor vegyünk új fényképezőgépet?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Toru Hanai/Reuters

A korábbi írásom után a könyvelőm felhívta rá a figyelmemet, hogy a fényképezőgépek, illetve telefonok is 7 év alatt amortizálhatók a társasági adóban és új eszközöknél van csak választási lehetőség két év alatti amortizációra. Ez a lehetőség viszont irreálisan gyors költségelszámolást eredményez. Vagyis hét, vagy két év alatt lehet a beszerzések értékét nullára írni, adótartalmukat visszaigényelni és a társasági adó alapját csökkenteni. A realitás az lenne, hogy 3-5 év alatt számolhassanak el az adózok költséget az ilyen típusú eszközök esetében. Hiszen könyvelésileg annyi idő alatt kellene az eszközt elszámolni, amennyi ideig használjuk azt.
Miközben egyre ritkább, hogy egy fényképezőgép, vagy akár telefon is néhány évnél többet szolgáljon. A legtöbb esetben egy olimpiai ciklusnál alig használhatók tovább. Ha nem is maguk az eszközök mennek tönkre, de a bennük használt technológiák avulnak annyit, vagy rájuk licitálnak annyit a fejlesztésekkel az újabbak, hogy ne lehessen velük nagyon 7 éves távon tervezni. Az adó törvények mégis ezt várják el tőlünk. (Arról nem is beszélve, hogy 8 éven túl szerviz és alkatrész támogatást sem kötelező nyújtani a termékekhez, így ilyen időtávban már a gazdaságos üzemeltethetőség is megkérdőjeleződik.)

Óvatosan a hitelekkkel!
Részletekért katt a képre!

Még egy autót is le lehet 5 év alatt írni bármelyik vállalkozásban, pedig egy autó – pláne ha még haszongépjármű is – jó eséllyel drágább egy fényképezőgépnél és általában jóval ritkábban is kényszerülnek cserélni őket. Persze azért egy komplett fotó felszereléssel már gyakran meg tudja duplázni a kocsija árát egy fotós. Ezért is fontos intelem, hogy sose hagyjátok a csomagtartóban, illetve sehol máshol őrizetlenül. Különösen, mert ha ellopják a néhány éves felszerelést, akkor még kellemetlenebb éveken át amotizálni a könyvelésben a régit, ami már meg sincs. Miközben még újat is kell venni, aminek szintén kezdődhet a hét évig tartó amortizációja a főkönyvben.

Fotóst is érint a KATA változása
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A három év alatti költségelést pedig a fotósok által használt drágább munkaeszközök közül szinte kizárólag a számítógépekre lehet alkalmazni. Pedig a fényképezőgépeknél és telefonoknál is ez lenne az életszerű megoldás.
Mindezt persze a világ szinten rekord magas magyar ÁFA mellett, ami miatt egyre inkább nem csak memóriakártyákat éri meg jobban az Amazonrol rendelni, hanem egyéb termékeket is. Főleg ha EU raktárról érkezik, így a garancia mellett a vámolással sem lehet probléma.

Öröm az ürömben, hogy a KATA-sokat legalább ez nem érinti, mert ők egyáltalán nem tudnak költséget leírni amúgy sem. A KATA szigorításokkal viszont még akár a járvány idején is küzdhetnek majd.

Ti mit gondoltok a hét éves fényképezőgép amortizációról? Írjatok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!