Ingyen olvasható 165 évnyi fotós lap – elérhető a Royal Phohotographic Society Journal archívuma

A máig nyomtatásban megjelenő Royal Phohotographic Society Journal brit szaklap ingyen bárki számára hozzáférhetővé tette 165 évet felölelő digitális archívumát.

A Royal Photographic Society Journal online archívuma
Tallózáshoz katt a képre!

Mint a PetaPixel megírta, a gyűjteményt eredetileg a társaság 160. évfordulója tiszteletére hozták létre, majd mindenki számára hozzáférhetővé is tették. 1853 és 2018 közötti valamennyi lapszámuk olvasható a weboldalukon, ami mintegy 30 ezer oldalnyi kereshető tartalmat jelent. A fotózás régmúltjától, ha nem is napjainkig, de a nem annyira régmúltig olvasgathatunk.
Az analóg fotózás hőskorától a digitális technika megjelenésén és a nagy analóg/digi vitákon át a digitális elterjedését és dominánssá válását, a Kodachrome eltűnését végig kísérve a DSLR térhódításán, majd az analóg reneszánszán át a  MILC-ek megjelenéséig, sőt a DSLR vagy MILC viták kirobbanásáig egészen biztosan végigolvashatjuk a fotótörténelmet.
A technikai cikkeken kívül persze nagyon sok szakmai, művészeti, művészettörténeti, fotósok munkásságát, karrierjét, véleményét bemutató írást is elérhetünk az új web felületen.

A 2018 utáni számok később fognak felkerülni, de azt ígérik, hogy az archívum frissülni fog (valószínűleg pár év lemaradással, hogy továbbra is érdemes legyen azért a nyomtatott lapot megvenni vagy előfizetni rá).

Ti mit gondoltok a kezdeményezésről, olvastok egyáltalán még nyomtatott lapokat? Írjátok meg a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!