Ma kísérték utolsó útjára Hemző Károlyt

Fotó: Földi Imre/MTI

A november 5-én elhunyt Hemző Károly a magyar fotográfia egyik emlékezetes alakja volt, aki nem csak sportfotóban alkotott emlékezeteset és maradandót. Távozása előtt tiszteleg  a szakma.

Haláláról számos lap beszámolt (Index, Four Four Two), 85. életévében hunyt el. Sajnos nekem nem volt szerencsém találkozni vele. Urbán Ádám napokban nyitott PéldaKÉPek fotókiállítását nem élte meg, melynek fotóalanyai közt ő is szerepelt. Már a Sportmúzeumban rendezett kiállításakor is gyengélkedett, így a megnyitón sem vett részt. Itt mondta remek képeiről a Londoni Olimpiáról nemrég visszatért egyik fotós, hogy Hemző a maga korában az akkori technikával, nagy érzékenységű filmek és autofókusz nélkül tudott olyan fotókat készíteni, amik még a mai olimpiák képei közt is megállnák a helyüket.

Fotó: Földi Imre/MTI

Munkásságáról több oldal ír életében és halála után is (ArtPortalWikipédia). A NOL előbb sportfotóiból, közölt válogatást, majd most egy vegyes galériával búcsúzik a fotográfustól. Ez utóbbi életmű válogatást az Origo, Index, Bors, HVG, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet és a Heti Válasz is lehozta a temetés idején, ezzel tisztelegve az eltávozott fotográfus előtt. Mivel munkásságának jelentős részét a sport fotózás tette ki, a Nemzeti Sport saját válogatást állított össze sportfotóiból.

Nyugodjék békében!

Hemző Károly a PéldaKÉPek sorozatban – Fotó: Urbán Ádám

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!