Véresre vert streetfotós egy elkapott pillanatkép miatt

Streetfotó nem várt mellékhatásai: vérző fej, törött gép
Fotó: Math Roberts

Sokan fotóznak az utcákon és a legtöbb esetben nincs belőle baj. De akár komoly kockázatot is hordozhat, ha kérdés nélkül fotózol embereket. Még akkor is, ha esetleg törvény szerint nem szükséges a beleegyezésük.
Egy angol fotósnak nemrég összetörték a gépét és megverték, mert lefotózott egy ölelkező párt. A jog az ő oldalán áll, de az erőszakkal szemben nem sokra ment.

Jogok mellé empátia!
Sokat foglalkoztam már a blogon a különféle fotós helyzetek jogi és egyéb vonatkozásaival is. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy nem csak a jogaiddal kell tisztában lenni, hanem mások helyzetére, igényeire is nyitottnak és empatikusnak kell lenni. Az erőszak és túlkapások leginkább akkor szoktak felvetődni, ha rendőrök vannak az egyik oldalon, vagy paparazzik a másikon. Ugyan sok vonásában hasonlít a paparazzira a streetphoto is, lényegesen ritkábban szokás összetűzések kapcsán emlegetni. Pedig hétköznapi járókelőkkel is könnyen kerülhet súlyos atrocitásba a fotós. Érdemes tisztában lenni a jogaiddal, hogy kit hogyan fotózhatsz közterületen, egy fesztiválon, rendőri intézkedés során, vagy egyéb helyzetekben. Méginkább, hogy mikor nem csak a jogaid számítanak!

Azt is fontos tudni, hogy bárhol, bárkit és bárhogyan fényképezel, arra nem lehet jogos reakció az erőszak, nem csak rendőr, senki más sem üthet meg, vagy rongálhatja meg a felszerelésed. Ha esetleg engedély nélkül fotózol és ezzel meg is sérted valakinek a képmáshoz fűződő személyiségi jogait, azért még a rendőr sem büntethet helyben, csak a bíróság ítélkezhet polgári perben. Az erőszak, bántalmazás, vagyoni károkozás, garázdaság, önbíráskodás viszont mind súlyos bűncselekmények, amelyek mind külön-külön büntetőjogi felelősséget és büntetést is vonnak maguk után.

Érdemes mindig észben tartani, hogy nem elég csak a jogaiddal tisztában lenned és azokat hangoztatni. A normális emberi kommunikáció a legtöbb esetben sokkal eredményesebb érv tud lenni még a törvények citálásánál is. Ennek pedig az is része, hogy fotósként, ha jogod van is fotózni, azt kulturált keretek közt és másokat tiszteletben tartva gyakorold. A vitás kérdéseket kulturáltan és asszertívan próbáld meg rendezni és ha nagyon nem tetszik valakinek, hogy fotózod, akkor van, hogy jobb inkább nem fényképezni, akár van jogod hozzá, akár nincsen.
Ha viszont megtörtént a baj és valaki fizikailag bántalmazott, kárt okozott, akkor mindenképp érdemes kiállnod a jogaid védelmében. Nem csak azért, hogy elégtételt vegyél a veled történtekért, hanem hogy másokat elrettents a hasonló önbíráskodástól.

Kit és hogyan lehet közterületen fotózni?
Részletekért katt a képre!

Az aktuális londoni eset
Mint arról a Phoblographer és nyomán a PetaPixel is beszámol, Matth Roberts angol streetfotóst megverték és eltörték a fényképezőgépét, mert lefotózott egy ölelkező párt. A Nottinghill Karneválon este fél tizenegy körül látott meg egy párt a Moscow Roadon sétálva egy kapualjban ölelkezni.
A hangulatos pillanatot általában nem zavarja meg engedély kéréssel, csak utólag szokta megkérdezni a fotóalanyokat (bár a magyar személyiségi jogi törvényekkelszemben Angliában ez sem lenne szükséges jogilag), így elkészítette a képet, amit megláttak. Elmondása szerint a pár hölgy tagja kérdeze, hogy lefotózta-e őket és érződött a hangján, hogy nem örül neki. Viszont esélye sem volt felajánlani, hogy törli a képet, mint ilyenkor szokta, mert a férfi odament hozzá, a gépét a földhöz vágta, földre teperte és ütlegelni kezdte. Mint a képen is látszik, a vékony alkatú fotóst véresre verte, a fényképezőgépét tönkretette, aztán otthagyták.

A fotós azt mondja, nem tesz feljelentést, mert nem akarja újra elmesélni és átélni a történteket. A gépe szerencsére biztosítva volt és a sérülései is begyógyulnak. Nem érzi, hogy a történetek mély nyomot hagytak volna benne. Talán néha tartani fog az újabb hasonló reakciótól, de tízezernél több streetfotót készített, melyek weboldalán megtekinthetők és ez az első súlyosabb atrocitása, így azt mondja, az arányok jók és neki kedveznek.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!