Videó: Fotósok egy napja a Sydney Olimpián

Sokat foglalkoztam már a blogon a sok más féle fotózási terület mellett a sportfotózással is. Mostanában a fotós szakmát is sújtó járvány miatt lényegesen beszűkültekk a fotózási lehetőségek, de régebbi videókat lehet róla nézni. Meg persze a régebbi írásaimat olvasgatni is.

A különböző olimpiák fotózásával is elég sokat foglalkoztam már. Sőt a filmes fotózást is szoktam olykor emlegetni a blogon. Az alábbi videó legnagyobb különlegessége, hogy még a filmes korban zajló olimpia fotózásába ad bepillantást. Egyik olvasóm küldte ezt a videót, amiben a 2000-es Sydney Olimpián dolgozó fotósok munkáját mutatja be az Eurosport.

Tizennyolc órás műszakok az Olimpián
Részletekért katt a képre!
Fotó: Toby Melville/Reuters

A tévések a nyári játékok leginkább várt kiemelt eseményét, a 100 m síkfutás befutójának megörökítését mutatják be. A videóban megszólaló fotósok zöme már reggel héttől táboroz a  lelátó célvonallal szemközti kanyarjában. Több százan fényképezik innen a befutót, amiről egyes becslések szerint akár 15 ezer kép is készülhet mindössze néhány (leginkább másod)perc alatt.
Mindezt akkor még részben filmre. A videóban sokan már digitális géppel fotóznak és rögtön laptopról küldik el képeiket – mint azóta is.  Sokan viszont még filmre fotóznak. Nem csak a film befűzése és futam utáni kidolgozása jelenik meg a videóban, hanem az is, ahogyan az akkor még a sportesemények állandó szereplőiként jelenlevő kisegítők begyűjtik az elhasznált filmtekercseket, hogy gyorsan elvigyék azokat a laborba kidolgozni.

A Londoni Olimpia nagyformátumú fotói
Részletekért katt a képre!
Fotó: Brian Peterson/Minneapolis Star Tribune

A videóban nem csak a fotósok munkáját láthatjuk, hanem azok feszültségei is megjelennek. Azt is láthatjuk, hogyan izgulnak, hogy jó helyet találjanak és meg is tudják őrizni azt. Akárcsak azt, hogyan különböznek össze, amikor egyikük akadályozza a másik rálátását a pályára.

Jó néhány éve írtam már róla, hogyan fotózzák a Londoni Olimpiát a Reuters fotósai. Az írásom azóta is megtalálható a blogon. Sajnos azonban a beágyazott videó ma már nem elérhető, mert a digitális enyészet áldozata lett. Érdemes ezt a mostani videót minél hamarabb megnézni, mielőtt még ez is hasonlóan járna!

Az Eurosport összeállítása a fotósok munkájáról:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!