Dokumentumfilm négy sportfotós legendáról

ESPNMindössze négy olyan fotós van Amerikában, aki mind a 48 eddigi Super Bowl mérkőzésen ott volt és fényképezett. A legendás négyes munkáját az ESPN alig valamivel a ma esti 2015-ös Super Bowl XLIX előtt mutata be egy dokumentumfilmben.

A PetaPixel és számos más lap is megírta, hogy az ESPN amerikai tévécsatorna múlt héten mutatta be a Keepers of the Streak című dokumentumfilmet a négy sportfotósról. John Biever, Walter Iooss, Mickey Palmer és Tony Tomsic az a négy fotós, akik az 1967-es legelső alkalom óta minden egyes Super Bowl mérkőzést fotózták és továbbra sem hagynak fel a munkával. Még akkor sem, ha olyan nem miindennapi kalandokon mennek is keresztbe közben, mint Palmer, aki a tizedik Super Bowlra egyenesen a kórházból ment, mert nem sokkal a mérkőzés előtt szívinfarktusa volt.

A filmet a szintén sportfotós Neil Leifer készítette, aki maga is több Super Bowlt fényképezett végig a pálya szélén, de messze nem annyit, mint a film főhősei, akikhez több, mint 50 éves munkakapcsolat fűzi és szívügyének tekintette a négy kolléga bemutatását. Leifer ezért a legutóbbi rangadón más médiumot választott és úgy döntött, hogy filmet forgat négy rangidős kollégájáról, hogy bemutassa, hogyan készültek az amerikai futball képek régen és ma (érdemes elolvasni a Super Bowl fotózásáról szóló korábbi írásomat), illetve mennyi minden változott a pályán és körülötte, miközben a négy fotós töretlen lelkesedése változatlan maradt.
A négy fotósból hárman már elmúltak hetven évesek és negyedik, Biever is hatvanon túl van és mint a Bleacher Report összefoglalja, pályafutásuk hat évtizeden át húzódik, mialatt kilenc elnök és a New York Jets harminc kezdőjátékosa váltotta egymást, miközben ők végig a pálya szélén dolgoztak.

Sajnos a filmet csak Amerikában sugározták és bár egyre népszerűbb, nálunk az amerikai futball sem olyan elterjedt, így Magyarországon (vagy akárhol máshol Európában) nem valószínű, hogy egyhamar a tévék műsorára kerülne a dokumentumfilm. (Ha esetleg ettől eltérő információhoz jutsz, kérlek jelzd!) A filmet természetesen hozzáadtam a fotósokról/fotózásról szóló dokumentumfilmek listájához is, amin számos másik megnézésre ajánlott alkotás is megtalálható.

Az ESPN egyébként már korábban is készített filmet a Super Bowl fotósairól, amiről tavaly én is írtam.

A sors furcsa fintora, hogy alig 12 órával a fotósokat ünneplő film bemutatója után jelentették be az illetékes vezetők, hogy a Sports Illustrated magazin teljes sportfotó stábját menesztik. Ez persze csak szegről-végről kapcsolódik a történethez, mivel a négy fotós egyikét sem érinti a leépítés, mivel ők (már) nem ott dolgoznak.

Keepers of The Streak TRAILER from Neil Leifer Productions on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!