Dokumentumfilm négy sportfotós legendáról

ESPNMindössze négy olyan fotós van Amerikában, aki mind a 48 eddigi Super Bowl mérkőzésen ott volt és fényképezett. A legendás négyes munkáját az ESPN alig valamivel a ma esti 2015-ös Super Bowl XLIX előtt mutata be egy dokumentumfilmben.

A PetaPixel és számos más lap is megírta, hogy az ESPN amerikai tévécsatorna múlt héten mutatta be a Keepers of the Streak című dokumentumfilmet a négy sportfotósról. John Biever, Walter Iooss, Mickey Palmer és Tony Tomsic az a négy fotós, akik az 1967-es legelső alkalom óta minden egyes Super Bowl mérkőzést fotózták és továbbra sem hagynak fel a munkával. Még akkor sem, ha olyan nem miindennapi kalandokon mennek is keresztbe közben, mint Palmer, aki a tizedik Super Bowlra egyenesen a kórházból ment, mert nem sokkal a mérkőzés előtt szívinfarktusa volt.

A filmet a szintén sportfotós Neil Leifer készítette, aki maga is több Super Bowlt fényképezett végig a pálya szélén, de messze nem annyit, mint a film főhősei, akikhez több, mint 50 éves munkakapcsolat fűzi és szívügyének tekintette a négy kolléga bemutatását. Leifer ezért a legutóbbi rangadón más médiumot választott és úgy döntött, hogy filmet forgat négy rangidős kollégájáról, hogy bemutassa, hogyan készültek az amerikai futball képek régen és ma (érdemes elolvasni a Super Bowl fotózásáról szóló korábbi írásomat), illetve mennyi minden változott a pályán és körülötte, miközben a négy fotós töretlen lelkesedése változatlan maradt.
A négy fotósból hárman már elmúltak hetven évesek és negyedik, Biever is hatvanon túl van és mint a Bleacher Report összefoglalja, pályafutásuk hat évtizeden át húzódik, mialatt kilenc elnök és a New York Jets harminc kezdőjátékosa váltotta egymást, miközben ők végig a pálya szélén dolgoztak.

Sajnos a filmet csak Amerikában sugározták és bár egyre népszerűbb, nálunk az amerikai futball sem olyan elterjedt, így Magyarországon (vagy akárhol máshol Európában) nem valószínű, hogy egyhamar a tévék műsorára kerülne a dokumentumfilm. (Ha esetleg ettől eltérő információhoz jutsz, kérlek jelzd!) A filmet természetesen hozzáadtam a fotósokról/fotózásról szóló dokumentumfilmek listájához is, amin számos másik megnézésre ajánlott alkotás is megtalálható.

Az ESPN egyébként már korábban is készített filmet a Super Bowl fotósairól, amiről tavaly én is írtam.

A sors furcsa fintora, hogy alig 12 órával a fotósokat ünneplő film bemutatója után jelentették be az illetékes vezetők, hogy a Sports Illustrated magazin teljes sportfotó stábját menesztik. Ez persze csak szegről-végről kapcsolódik a történethez, mivel a négy fotós egyikét sem érinti a leépítés, mivel ők (már) nem ott dolgoznak.

Keepers of The Streak TRAILER from Neil Leifer Productions on Vimeo.