Joe Biden szinte minden címlapon (frissítve)

Joe Biden az USA 46. elnökeként tegnap letette hivatali esküjét a Capitolium épülete előtt tartott 59. beiktatási ceremónián. Ez természetesen uralja a ma világszerte megjelent legtöbb újság címlapját.

A tegnapi bejegyzésemben emlegetett különleges képet most messze nem használta annyi újság a címlapon (egyet sem találtam), mint amikor Obama 2009-es beiktatásán első alkalommal elkészült. Az alábbi válogatással igyekeztem éreztetni a változatosságot is, meg azt is, hogy milyen arányban tértek vissza a gyakrabban használt képek.

Elsöprő többségben vannak a kicsit alulról, szemből készült szuperközeli arcképek Biden elnökről. Ezt a fotót választotta címlapjára a legtöbb újság (hol fekvő téglalap, hol négyzetre vágott kompozícióban), de azért egyeduralkodójnak egyáltalán nem nevezhető. Sok féle más képet is használtak címlapjaikon a különféle szerkesztőségek.
Elenyésző kisebbségben, de azért a leköszönő Trump is megjelent néhány címlapon, de sok címlapon a Capitolium épülete, az ünnepség előkészületei, vagy a biztonsági készültség jelent meg. Olyan szerkesztőség is akadt, akik nem Trump távozásával, vagy Biden beiktatásával foglalkoztak a címlapon, hanem Trump híveinek képét és üzenetét tolmácsolták az új elnöknek.
Természetesen a teljes sajtókínálatot átnézve az ismétlődések fő oka az lehet, hogy ugyanannak a kiadónak több államban, megyében, városban is lehetnek lapjai és ezek helyi kiadásai akár teljesen azonos címlappal is megjelenhettek.

A Nikon bestia
Részletekért katt a képre!

Egyelőre nem találtam nyomát a szaksajtóban, hogy milyen objektívvel készülhetett a leggyakrabban címlapra választott elnöki portré. Legfeljebb találgatni lehet, de nem valószínű, hogy a Reuters ismét bevetette kedvenc Bestiáját, amit a Pápa választáson és a francia elnöki parádékon is előszeretettel használnak.
Egyrészt, mert a képet a forrásmegjelölés szerint AP fotósa Karolyn Kaster készítette. Ők pedig nemrég jelentették be, hogy testületileg áttérnek a Sony rendszerére. Így ekkora gyújtótávolság aligha áll rendelkezésükre. Méginkább akadályozná a fotózást, hogy az elnök előtt egy üveglap van a beiktatás során és a mikrofonok is útban lennének egy ilyen képhez, így ebből a szögből nem lehet közvetlenül rálátni. Valószínűbb, hogy egy korábban készült fotót vettek elő.

További érdekesség, hogy a kisebb állami, városi lapokkal szemben a nemzetközi szinten is meghatározónak tekintett nagy lapok többsége, mint a New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, Washington Post, Boston Globe, Le Monde merőben más címlap képet választottak. Ők nem egy közeli képet tett címlapra az új elnökről. Sokan választották az új elnök és alelnöke első tiszteletkörének képei közül. Leginkább azt, amikor a washingtoni Lincoln szobor mecencéjének partján állnak kék órában, a vízfelületen tükröződő Washington emlékművel a háttérben.

Jöjjenek a Biden címlap válogatás néhány kivétellel az amerikai Freedom Forum napi sajtó címlap gyűjteményéből!

Vezető lapok címlap választása:

Vegyes gyűjtés a külöböző címlapokból:

Joe Biden címlapok minden mennyiségben:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!