A Nikon Bestia elnöki bevetésen

Mal Langsdon szelidíti a Bestiát
Fotó: Jean-Paul Pelissier/Reuters

A különleges feladatok különleges felszereléseket igényelnek. A Reuters bevetette a legnagyobb elérhető teleobjektívet, hogy a francia elnököt lefotózzák a szokásos évi parádén.

A Nikon pár napja jelentette be új 800 mm teleobjektívének fejlesztését. Nekem már ekkor egy régi írás jutott eszembe, hiszen van valami sokkal nagyobb horderejű is a történelmi darabok közt.
A Reuters blogján 2007-ben mesélte el Mal Langdson, hogyan fotózta az ügynökség az akkor hivatalba lépett Nicolas Sarkozy elnököt első Bastille napi parádéján. Azóta több alkalommal is parádézott az elnök, de én mindig elfelejtettem megosztani ezt az érdekes kis történetet. Most újra itt a július 14-e, és egy új francia köztársasági elnök vonult fel első alkalommal a párizsi parádén. Pont ideális apropó a történet megosztására:

Itt jön majd Sarkozy elnök
Fotó: Jean-Paul Pelissier/Reuters

“Reggel 6 óra van, Concorde tér, Párizs. Még mindig van négy óra az évente megrendezett Bastille napi parádé kezdetéig. Jean-Paul Pelissier és én áthaladunk az álmos éjjeliőrökön, akik az eseményre felállított lelátókat őrzik, és felküzdjük mintegy 100 kilónyi felszerelésünket. 

Ma kifejezetten egy bizonyos képre készülök. A kihívás, hogy egy szűk, tiszta képet készítsek Sarkozy francia elnökről a lovas díszőrök gyűrűjében, ahogy integet a kocsijából a Champs Elyseen haladva. Idén új elnökünk van, ezért fontos, hogy ne szúrjuk el. Sajnos az új elnök egy kicsit alacsonyabb, mint Chirac elnök volt, így a kihívás még nagyobb.

Itt ül Mal Langsdon a Bestiával
Fotó: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Ami ellenünk dolgozik:

  1. A legfeljebb 15 másodpercnyi idő, ami alatt elkészíthetjük a képet. Onnan, hogy az elnök beér a látómezőbe (úgy fél mérföld távolságban), addig, míg az őt kísérő lovasok eltűnnek a háttérből. Itt most aztán tényleg nagyon, nagyon messzire lövünk!
  2. A hő hullámok ilyen távolságból mindent ellágyítanak (az sem segít sokat, hogy Sarkozy egy dzsipben utazik 150 lovas között). Úgyhogy mi felhős időért imádkoztunk. De ezzel nem volt szerencsénk, mert a hőmérséklet már reggel hatra 30 fok felett volt, és gyorsan emelkedik. Ezt a képet az elmúlt években egy 600 mm teleobjektívvel és egy kétszerezővel készítettük, vagy egy 800 mm f5.6-tal, de még így is mindig bele kellett nagyítanunk, és élesíteni is kellett rajta a sok hő torzulás miatt.

….itt jön most az új trükk

Ami mellettünk dolgozik:

  1. Egy termosz tele erős kávéval. 
  2. A Bestia! Egy 1200-1700 mm f5.6 IF-ED Nikon zoom objektív, amit átépítettünk Canon bajonettesre. Az állvány egy gigantikus Manfroto, videó fejjel.

Jean-PaulPelissier és a 300-800 mm
Fotó: Mal Langsdon/Reuters

A fotós állás az emelvényen nagyon keskeny, és általában a fotósok úgy szoronganak rajta, mint a szardíniák a konzervben. Ezért is jöttünk mi ilyen korán. Még azokra is rosszallóan néz a hadsereg sajtó attaséja, akik normál méretű objektívekkel és egylábú állványokkal érkeznek. A mi objektívünk azonnal felkeltette az érdeklődését, mikor látta, hogy a három méter széles sajtó álls jó részét elfoglaljuk. Ooh la la, ez bizony túl NAGY Monsieur, ez nem fog ELFÉRNI!!! De elfért.

Ketten felállítottuk a bestiát, és sok méternyi Reuters ragasztószalaggal körbekerítettük, hogy senki ne foglalja el a helyünket. Akik ezen tanakodnának, eláruljuk, az 1200-1700 egy manuálfókuszos objektív (emlékeztek még rá, hogy ilyen is volt?), de igazából ezt a képet még könnyebb is manuálisan elkészíteni. Az autofókusznak nehéz lenne egy picike alakra élesíteni a sokszáz fel-le ugrálva ügető lovas között.
Jean Paul elhozta a 300-800mm teleobjektívét, és felállította egy másik pódiumon, hogy az ellenkező irányból fényképezzen vele.

Mikor a parádé kezdődött 10 órakor, már 35 fok felett járt a hőmérő. Sárkozy elnök felmászott a nyitott parancsnoki autóra, a Champs Elysee tetején, úgy 2 mérföldnyire tőlem, és én az 1700 miliméteres üvegen keresztül néztem, ahogy a délibáb szerű kép lassan leereszkedik Párizs széles sugárútján. Mintegy 15 perc után Sarkozy autója, körülötte a lovasokkal, már szinte a megfelelő távolságban volt tőlem.

…ott van valahol!!
Fotó (800 mm): Jean-Paul Pelissier/Reuters

A Canon Mk IIn-be két kártya volt készítve. Az egyikre nagy felbontású JPG képek kerültek, a másikra (SD) pedig RAW képek kerültek. Mivel a Nikon objektív és a Canon váz között csak manuális kapcsolat volt, a beállításokat manuálisan kellett megadni. A remek fény lehetővé tette, hogy 1/2000-et exponáljak, 11-es blendével, 800-as érzékenységen. Ez több mint elég kell, hogy legyen a várható objektív mozgás kiküszöbölésére.

Ekkor jött a váratlan fordulat. Sarkozy elnök, aki amerikai stílusú politikájáról ismert, megállította az egész parádét, leugrott a parancsnoki autóról a Champs Elysees közepén, és szinte bele vetette magát a tömegbe, hogy üdvözölje a nézelődőket és turistákat. Szerencsére párizsi fotósunk, Philippe Wojazer az Elysee Palota sajtó központjában hallott Sarkozy tervéről, és időben lefutotta a távot, hogy ott lehessen megörökíteni. Chirac sosem mert volna így eltérni a hagyományoktól.

Bestiális egy kép lett
Fotó (1700 mm): Mal Langsdon/Retuers

Sarkozy aztán visszaszállt a parancsnoki autóra, és folytatta menetét a sugárúton, de eltartott neki pár pillanatig visszarázódni a megfelelő helyzetbe, hogy folytathassa az autóról az integetést.
Ez pont az én célterületemen történt, így már csak másodperceim maradtak, mielőtt a lovasok kiérnek a képből. Sarkozyre fókuszáltam. Szép nagy kép a keresőben, de csak az egyik oldalon álló tömegnek integetett, így a keze szinte végig takarta az arcát. Aztán vége is lett. 

Tényleg egy csomó időt és energiát fektettünk egy nem igazán tökéletes kép elkészítésébe. De legalább megpróbáltuk kitolni a lehetőségeink határait, míg mások csak a szokásos 600 mm-es objektívekkel próbálkoztak.

Legyen szó távvezérelt gépek használatáról, különleges objektívekről, vagy új, sosem tesztelt technológiák kipróbálásáról, vagy csak amikor egy szokatlan helyről próbálunk fényképezni, a Reuterst általában az különbözteti meg másoktól, hogy mi nem félünk valami újat kipróbálni. Harminc év után a szakmában még mindig az adja a legnagyobb lökést, ha vállaljuk az előre gondosan felmért kockázatot. Ki tudja, ha felhős lesz az idő, lehet hogy újra elhozzuk a Bestiát a parádéra jövőre. Talán még egy kétszerezőt is ráteszünk. Mondjuk az már 3400 mm!”

Francois Hollande parádézik a 2013-as felvonuláson készült képen
Fotó: Mal Langsdon/Reuters

Az írás készítésekor (2007-ben) Mal Langsdon volt a Reuters Párizsban állomásozó fotó főnöke, aki a franciaországi, BeNeLux államok beli, olasz, ibériai és görög fotós munkákat koordinálta. Azóta nem olvastam róla, hogy használta volna a Bestiát, de a fotós Francois Hollande mai első elnőki parádéjén ismét kint volt fotózni, és készültek most is szűkebb képek az új elnökről. Így talán az sem kizárt, hogy a Bestia ismét akcióba lendült….talán újabb írás is születik majd róla, ha így volt.

Mit gondoltok az újabb közeli képek is a Bestiával készültek? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!