Érdekes fényképezőgép név, hogy tükörnélküli

A tükörnélküli gépek működési elveRajz: Camera Ergonomics

A tükörnélküli gépek működési elve
Rajz: Camera Ergonomics

Egyre jobban terjednek a tükörnélküli cserélhetőobjektíves fényképezőgépek és kezdenek(?) egyre komolyabb konkurenciát jelenteni a tükörreflexes fényképezőgépeknek. A profik még nem annyira fedezték fel őket, hogy nagy számban használják élesben, de erre is akadnak példák. A kisebb, könnyebb gépre vágyó turisták és hobbi felhasználók viszont egyre többen érdeklődnek a MILC-ek iránt. Hiszen hasonlóan sokrétűen tudják használhatók, mint a tükörreflexesek, mégis sokkal kényelmesebb, sőt egyes dolgokban akár többet nyújtani is képesek. Ahogy egy másik írásom alatti kommentelő felvetette, míg a DSLR gyártók még WiFi kínálatban sem képesek megfelelni a ma elvárható kívánalmaknak, addig a MILC-eknél ez már rég alap és egészen más területeken is folyamatosan fejlődnek.
Most nem is magáról a MILC kategóriáról és annak lehetőségeiről akarok elmélkedni (az majd máskor jön), hanem a termékcsoport nevéről. Gyártónként és személyenként eltér, hogy ki hogyan hívja ezeket a gépeket. Megannyi néven ismertek és nagyjából mind ugyanazt takarja.

Néhány népszerű elnevezésük:

  • MILC – Mirrorless Interchangeable Lens Camera
  • EVIL – Electroic Viewfinder with Interchangeable Lens
  • MSC – Mirrorless System Compact
  • DSLM – Digital Single Lens Mirrorless
  • ILC – Interchangeable Lens Camera

Most már hivatalos
Nem is okozott túl nagy meglepetést, hogy mint arról mások mellett a Pixinfo is beszámolt, a CEA (Fogyasztói Elektronikai Szövetség) úgy döntöt, hogy ezentúl csak tükörnélkülinek fogják hívni ezt a kategóriát. Hiszen sokan eddig is így hívták és a mozaikszavak zöme is valami ilyet próbált más-más formában megfogalmazni.

Arról nevezzük el, amihez nincs köze
Mint azt egy előadásában a népszerű fotós és oktató John Greengo (és biztos mások is) felvetették, elég szokatlan, hogy valamit pont arról az alkatrészről nevezünk el, ami hiányzik belőle. Olyan, mintha a villany izzót láng nélküli lámpának, a Polaroid fényképeket vegyszernélküli (vagy méginkább fotólabor nélküli) fotónak, az érintőképernyős eszközöket meg gombnélkülinek hívnánk.
Persze a marketinges gondolkodástól nem áll távol az ilyesmi. Hiszen az sosem árt az eladásoknak, ha megnevezzük azt a probléma forrást, amitől az új termék megszabadít. Elvégre ezzel rögtön tudja a vásárló, hogy miért is akarja megveni majd a terméket.
Akadnak is emiatt olyan termékek és fogalmak az életünkben, amiket ugyanilyen nyakatekerten valami nemlétező hiányát megnevezve használjuk. Ott van mindjárt a vezetéknélküli hálózat, a kefe nélküli motor, a ventilátor nélküli hűtés. A nagy kérdés, hogy vajon tudunk-e jobb és kifejezőbb neveket ezeknél?

Névfejlődés
Állítólag voltak idők, amikor még a mai gépkocsikat is lónélküli fogatnak hívták, aztán kialakult a ma használatos autó szavunk elődje az automobil. Hasonlóan alakult a drót/vezeték nélküli telefonok sorsa is, hiszen ma már jobbára mindet mobiltelefonnak hívjuk.
Valószínűleg idővel a tükörnélküli fényképezőgépekre is kialakul valami egyszerűbb és értelmesebb elnevezés, csak még meg kell előbb találni, hogy elterjedhessen.

Te minek neveznéd a tükörnélküli gépeket?

Kiegészítés: Szeretem minden bejegyzésemet felképezni valamilyen illusztrációval, így most itt is felvetődött az a kérdés, amit az elnevezésben is fejtegettem: hogyan illusztráljam azt, hogy a tükörnélküli gépekben nincsen tükör…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!