Minden fotósát elbocsátja a Chicago Sun-Times

ChicagoSunTimes-photoMblumberWikipedia

Fotó: Mblumber/Wikipedia

A chicagói lap azonnali hatállyal elbocsátotta minden fotóriporterét cégvezetés egy kb. húsz másodperces bejelentés keretében. Az indoklás szerint több videóra van szükség.

Az USA harmadik legnagyobb városában, Chicagoban jelenik meg a kontinensnyi ország tizedik legnagyobb példányszámú napilapja, a Chicago Sun-Times. Mint arról a helyi konkurens Chicago Tribune beszámol, csütörtökön jelentette be a lap vezetése, hogy azonnali hatállyal a teljes 28 fős fotó rovatot elbocsátják, köztük a lap Pulitzer-díjas fotóriporterét, John White-ot is. Hárman maradhatnak a lapnál, más (videó- és képszerkesztői) munkakörökbe áthelyezve.
Az újság közleménye szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert az olvasók egyre több videós tartalmat igényelnek. A lap pedig próbál megfelelni a digitális kor követelményeinek, ezért kénytelenek voltak átalakítani azt, ahogyan a multimédia tartalmakat – beleértve a fotókat is – kezelik a rendszerükben.

A konkurens lap értesülései szerint a Sun-Times szabadúszók alkalmazásával igyekszik majd pótolni az elbocsátással kieső munkaerőt, de az újságírókat is ösztönözni fogják majd fotók és videók készítésére. A jelek szerint a lap a multifunkciós fotóriporterek irányába mozdul – de nem a fotósokat kötelezi videózásra, hanem az újságírókat.

A PDNpulse úgy tudja, hogy a kamara mindent eszközt (jogszerűtlen és akár törvénytelenül is) megragad majd, hogy ezt a leépítést megakadályozza, vagy legalább megnehezítse a kiadónak. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy Amerikában egyre több lap bocsát el fotóriportereket, miközben csak nagyon kevés helyen dolgoznak kizárólag külsősökkel.

A Poynter cikke azt is hozzáteszi, hogy a Sun-Times vezetése ironikus módon pont aznap rúgta ki a teljes fotórovatot, mikor a lap hasábjain a következő szavakkal búcsúztatja elhunyt egykori fotóriporterét, Bob Kotaliket: “megtanulta, hogy a mentegetőzést nem lehet betördelni fotó helyett, így mindig hozta, amit kellett”.

Te mit gondolsz a Sun-Times hirtelen és drasztikus lépéséről?

Kiegészítés: Egyes kommentelők arról is beszámolnak, hogy a lap többek közt azt az alkalmazottját is elbocsátotta, aki 2007-ben beindította a video szolgáltatást és azóta a többi kollégát is képete videós anyagok készítésére, melyek több díjat is nyertek a kiadónak.

Frissítés:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!