Kirúgja összes fotósát a Sports Illustrated

Sports IllustratedAlig másfél évvel azután, hogy a Reuters megvált minden amerikai sportfotósától, hogy a munkájukat kiszervezze, most a kontinens legnagyobb sport magazinja, a Sports Illustrated is hasonló lépésre szánta el magát. Megy a találgatás, hogy szabadúszóként foglalkoztatják őket tovább, vagy ők is ügynökségekkel dolgoztatnak majd, minden esetre nem túl jó jel.

Az Amerikai Sajtófotósok Szövetsége múlt héten számolt be róla, hogy teljesen felszámolják a Sports Illustrated képes sportmagazin fotórovatát. A kiadónál lezajlott korábbi leépítések során már így is hat fősre csökkent a lap fotós stábja, ami ezzel a lépéssel meg is fog szűnni, egyetlen belső fotós sem marad a kiadványnál. A meglepő hírt a lap fotó igazgatója, Brad Smith is megerősítette a szakmai szervezetnek. A döntés oka a gazdasági körülmények miatti átszervezés.
A fotó igazgató azt állítja: “áttekinjük, hogy mi használ legtöbbet a magazin gazdálkodásának és tartalmának egyaránt. Elköteleződésünk a fotográfia mellett ugyanolyan erős, mint mindig és továbbra is a legjobb eredeti tartalmat fogjuk előállítani, amit csak lehet. […] A most elbocsátásra kerülő fotósok mind hozzájárultak a magazin és a Sports Illustrated név sikeréhez és remélem, hogy ez egy kicsit más körülmények között a jövőben is folytatódhat majd. […] El sem tudom képzelni, hogy ők ne dolgozzanak tovább a magazinnak. Csak ki kell találnunk, milyen új rendszerben tehetik majd ezt.” Szerinte a Sports Illustrated nem változtat azon, amit csinál, csak a folyamatok változnak. “Továbbra is fényképezni fogjuk a mérkőzéseket, portrékat, tudósítani fogunk az Olimpiákról, ott leszünk a bajnoki döntőkön és bajnokságokon.”

Sports IllustratedÁllítólag már nyár óta hallani pletykákat a leépítési tervekről, amit a szerkesztőség idei évre tervezett költözése is megerősíteni látszik, mivel a magas költségek miatt új helyen és kisebb irodát keresnek, ahol nem fog majd ennyi dolgozó elférni.
Az érdekképviseleti szerv névtelen forrásokból úgy tudja, hogy az elbocsátások márciustól lépnek életbe, de az eltérő szerződések miatt olyan is lehet, aki csak később távozik majd a laptól. Az minden esetre biztos, hogy a hat fotós még egyszer utoljára együtt fényképez majd a lap számára a közelgő Super Bowl mérkőzést, ami az amerikai sport élet és így a Sports Illustrated egyik kiemelkedő eseménye. (Érdemes elolvasni, amit korábban a Sports Illustrated Super Bowlt fényképező fotósainak munkájáról írtam.)

A leépítést alig 12 órával azután jelentették be, hogy az ESPN Manhattanben bemutatta Keepers of the Streak című új dokumentumfilmjét arról a négy sportfotósról, akik negyvenyolc éve minden egyes eddigi Super Bowlon fényképeztek a kezdetek óta.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!