75 éve ért véget a II. Világháború

Részletekért katt a képre!
Fotó: BBC

1945. május 8-án hivatalosan véget ért a II. Világháború. Ezt a napot azóta Európai Győzelem (Victory In Europe – VE) Napként ünneplik. A II. Erzsébet királynő megemlékezése arra is jó alkalom, hogy a háború fotósok munkájára is emlékezzünk, hiszen ők is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogyan emlékszünk a történelem eseményeire.

Az utolsó halott katona - Fotó: Robert Capa

A világháborúban elesett utolsó katona
Részletekért katt a képre!
Fotó: Robert Capa

II. Erzsébet királynő ma ugyanabban az órában szólt nemzetéhez 75 évvel a háború vége után, mint amikor édesapja, VI. György király bejelentette a háború végét. A BBC bejátszása a király beszédével kezdődik, amire a királynő is visszautal beszédében. Visszaemlékszik és mutatja is a bejátszás, ahogy archív fotókon a BBC cikke is, amikor 19 évesen (még csak hercegnőként) apja és Winston Churchill oldalán üdvözölték az embereket a Buckingham Palota erkélyéről.
Az akkor utcákon ünneplő tömeget mutató képsorok után pedig a királynő arról beszél, ma sem üresek az utcák, hanem tele vannak szeretettel egymás és azok iránt, akik azért adták az életüket, hogy mások élhessenek. Azt is kihangsúlyozta, hogy az áltozatok legnagyobb megbecsülését az jelenti, hogy akik annak idején a háborúban esküdt ellenségek voltak, most barátok. Együtt dolgoznak a békén, egészségen és közös sikereken. A 94 éves királynő most másodszor beszélt a tévében a brit nemzethez a koronavírus járvány kitörése óta.

Emlékezzünk a haditudósító áldozatokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Patrick Baz/AFP

A beszéd alatt most György király képe és a királynő egykori katonai egyenruhájához tartozó sapkája látható az asztalon. Akkor is ezt viselte, amikor a bejelentés után kiszökött a palotából, hogy inkognitóban elvegyüljön az ünneplő tömegben.

Emlékezzük ma a háború áldozataira, hőseire és persze a fotósokra is, akik nem csak megörökítették annak borzalmait, hanem végignézték és meg is élték azokat – nem csak egyik, hanem a másik oldalról is.

A királynő beszéde:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!