Álljatok el az ajtóból, hogy leszállhassunk!

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Május 11-e már egy évtizede a Közlekedési kultúra napja. 2010-ben döntött róla az ENSZ és 2011-ben került első alkalommal megrendezésre. Idén a tömeg esmények elmaradnak és online programokkal pótolják őket, de a média most is emlegeti, különösen a tömegközlekedésben dolgozók munkájának fontossága miatt, amivel maximálisan egyetértek.

Ugyanakor ha már közlekedési kultúra, volna egy fontos üzenetem minden tömegközlekedőhöz: Álljatok el az ajtóból, hogy leszállhassunk!

Régóta szemlélem az emberek furcsa, vagy inkább érthetetlen működését. Amikor egy jármű beáll a megállóba, sokan odaállnak az ajtó elé, hogy felszálljanak. Üres jármű esetén, vagy ha nem akar senki leszállni, nem is volna ezzel gond. Csakhogy amint van leszálló egy járművön, azt a megállóban az ajtó előtt álló megakadályozza benne, hogy leszálljon. Amíg nem száll le, addig meg a másik nem tud felszállni. Rendszeres jelenet, hogy várni, vagy inkább küzdeni kell, hogy lejusson az ember egy buszról, villamosról vagy metróról, mert a türelmetlen felszállók nem nagyon hagyják.
Pedig mennyivel egyszerűbb volna a megállóban az ajtó mellé állni, ezzel utat hagyva a leszállóknak és amikor a leszállók elfogytak szépen kényelmesen felszállni a járműre. Persze félrerállhatnának a járművön levők is (ahogy nyilván a felszállni próbálók várják), csak a járművön általában kevesebb a hely, mint a megállóban. Ezért az a logikus (na meg fizikailag könnnyebben kivitelezhető is) hogy akik a megállóban állnak, azok adnak utat a járműről leszállóknak, hogy leszállhassanak, így a járművön felszabadulnak a helyek, amiket a felszállók el tudnak foglalni. Máshogy sajnos nem nagyon működőképes a tömegközlekedésnek nevezett társasjáték.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sajnos úgy tapasztalom, hogy ez a hibás viselkedés a járvány idején se nagyon változott meg. Ugyan kevesebben közlekednek most. Viszont amelyik járatokon többen is előfordulnak, ott az ilyen jelenetek most is ugyanúgy előfordulnak. Pedig a járvány idején pláne fontos lenne odafigyelni a távolságtartásra, így most méginkább fontos lenne kerülni a torlódásokat, egymás akadályozását is.

A tömegközlekedés különféle területein dolgozóknak pedig ezúton én is köszönetet mondok, mert az ő munkájuk tényleg most is nagyon fontos!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!