Csomag átvételi tippek termék rendeléshez

Fotó: Curology/Unsplash

A napokban egy közeli boltban én is fültanúja voltam egy hasonló esetről szóló vitának. Sőt nekem is folyamatban van épp egy sérülten átvett termékkel kapcsolatos reklamációm.
Ezek miatt a tapasztalatok miatt pláne fontosnak tartom, hogy minél többen megismerjék ezeket a tanácsokat.
Ezekre a dolgokra figyeljetek oda a csomagok átvételénél, hogy ne ti húzzátok a rövidebbet, ha valami gond van a megrendelt termékekkel!

Ha már annyi féle szerzőjogi, személyiségi jogi, adatvédelmi, szerződéskötési és egyéb szakmai tanácsot írtam már itt a blogon, jöjjön egy pár kereskedelmi tanács is, ami úgy gondolom mindenkinek hasznos lehet!
Az alcímben emlegetett szakértő persze nem én vagyok. A Millás Reggeli gazdasági reggeli hírműsor szerda reggeli adásában Kórody Dávid, a Budapesti Békéltető Testület képviselője szolgált tanácsokkal a hallgatóknak. Tanácsait főbb pontokba szedve én is leírom, de mindenképp érdemes meghallgatni a teljes, mintegy 14 perces beszélgetést.

Mindig olvassátok el, mit írtok alá!
Részletekért katt a képre!

Praktikus tanácsok mindenkinek:

 1. Minél nagyobb értékű terméket rendelünk, annál óvatosabban érdemes eljárni.
 2. Érdemes utánvéttel fizetni, nem előre utalni.
 3. Aláírás előtt ellenőrizzük, hogy sértetlen a termék, de legalább a csomagolás.
 4. Ne fogadjuk el, ha előre beikszelik, hogy sértetlenül átvettük a terméket.
 5. Mindenképpen írjuk rá az átvételi lap futár példányára megjegyzésként, hogyha nem valós a lapon beikszelt állítás, hogy ellenőriztük a terméket.
 6. Mindenképpen vegyünk fel kárjegyzőkönyvet, ha sérült a csomag, vagy a termék.
 7. Ne fogadjuk el, hogy a futár siet és minket is siettet.
 8. Dokummentáljuk a kibontás folyamatát, fotózzuk körbe a csomatot és a terméket, de méginkább vegyük videóra a kicsomagolást.
 9. Online rendelés esetén 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk a vásárlástól  – erre akár az átvétel, vagy kiszállítás előtt is lehetőség van.
 10. Akkor is elállhatunk a vásárlástól, ha a megrendelés után meggondoljuk magunkat, vagy jobb ajánlatot találunk.
 11. Az elállási szándékunkat a dokumentálhatóság és bizonyíthatóság érdekében mindig írásban kell jelezni.
 12. A 14 napos elállás csak EU területén működő vállalkozásokra vonatkozik, így érdemes rendelés előtt ellenőrizni, hogy milyen céggel kötünk szerződést.
https://millasreggeli.hu/podcast/serult-csomagok-es-tulfogyasztas/

Meghallgatáshoz katt a képre!

A Békéltető Testület ajánlásai:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!