Miért ciripel a fényképezőgéped?

A menüben általában ki lehet kapcsolni

Írtam már róla a blogon, hogy milyen zavaróak tudnak lenni a fényképezőgépek (és telefonok) hangjai (sőt fényei is). Egyre jobban érdekel, miért csipog sok ember fényképezőgépe. Egy ideje elkezdtem kérdezősködni azoknál, akiknek hallottam, hogy ciripel a gépe fotózás közben, hogy mégis miért hagyják így. Az eddigi közvéleménykutatásomat távolról sem nevezhetjük reprezentatívnak, de eddig nem találkoztam olyannal, aki igényelte volna a csipogást. Akiket megkérdeztem vagy nem tudták, hogy ki lehet kapcsolni, vagy csak nem tudták, hogyan lehet. Persze volt köztük olyan is, akit csak nem érdekelt a dolog, nem foglalkoztatta a csipogás. Viszont amikor szóba került, hogy ez csak hangos környezetben nem gond és már egy csendesebb beszélgetésnél, vagy erdei kirándulásnál is elég zavaróvá válhat, gyorsan belátták, hogy jobb ötlet inkább kikapcsolni.

A legtöbb fényképezőgépnél alap beállítása, hogy csipog és egyéb hangokat ad ki. Külön ki kell/lehet kapcsolni, ha nem tartasz igényt a hangjelzésekre. Máig megválaszolatlan maradt számomra a kérdés, hogy miért és ki tartja szükségesnek a fényképezőgép hangjelzéseit? Köztetek van olyan, aki igényli, vagy ismer olyat, aki igényli ezt a funkciót?

Ha már közvéleménykutatásba kezdtem, jöjjön egy kérdőív erről. Ha van rá 5 perced, kérlek töltsd ki!

Ti hogyan használjátok a fényképezőgép csipogását?

Halkítsd le a fényképezőgépedet!
Részletekért katt a képre!

Hivatalos álláspont
A legtöbb tükörreflexes és tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép kézikönyve a csipogást AF visszajelző hangjelzésnek szokta hívni. Azt a célt szolgálja, hogy hallható formában megerősítse a felhasználót róla, hogy a gép megtalálta az élességet, most már lehet exponálni.
Mivel a fényképezőgépek többsége a keresőben/kijelzőn több féle módon is jelezni szokta az élességet (pl. AF pontok felvillanása, színváltása, külön élesség jelző ikon megjelenése, stb) a hangos megerősítésnek ezen felül nem látszik sok értelme. Főleg mivel a kompozíció, expozíció, stb. miatt úgyis igyekszik az ember általában szemmel tartani a keresőt/kijelzőt.

A kompakt, bridge és egyéb fényképezőgépek, illetve a telefonok is megannyi más féle hangot használnak. Némelyik a fent említetthez hasonlóan az élességállítás megerősítésére. Más gépek inkább a filmes fényképezőgép érzet szimulálására, illetve azt jelezik, hogy a fénykép elkészült, vagy akár egyes eszközök esetén a videofelvétel elindult/megállt.

Kit és hogyan lehet közterületen fotózni?
Részletekért katt a képre!

Jogi/etikai megközelítés
Magyarországon is elég régóta szükséges a fotóalany engedélye a fotóhoz. Egyes ázsiai országokban   (elsők között Japánban) viszont kifejezetten kötelező, hogy fényképezőgép is hanggal jelezze, hogy fotóznak. A gyártók emiatt is gondoskodnak róla, hogy a fényképezőgépnek legyen hangja. (Egy kicsit hasonlít az elektromos autóktól megkövetelt hangjelzésekhez.)
Állítólag az ázsiai piacra készült telefonoknál és fényképezőgépeknél például nem is lehet kikapcsolni a hangokat. Olyan gyártók is akadnak, amelyek a fényképezőgép régiós beállításaitól, vagy GPS vevővel felszerelt eszközök esetén akár a helymeghatározástól függően engedélyezik, vagy tiltják a némítás lehetőségét.
A DJI fórumain például akadnak amerikai felhasználók, akik ilyesmire panaszkodnak. Az Osmo Pocket nemrég egy firmware frissítséssel ugyan megkapta a felvétel indító/megállító sípszó kikapcsolásának lehetőségét. Viszont amint a hozzászóló Japánban tartózkodva rádugta a telefonjára a készüléket, azonnal visszakapcsolt a hangjelzés és a kikapcsolás lehetősége el is tűnt a menüből. A gyártó ügyfélszolgálata megerősítette, hogy a helyi szabályozás miatt történt mindez. A telefonos alkalmazás érzékelte, hogy Japánban tartózkodik, ahol nem lehet kikapcsolni a hangjelzést, ezért szűnt meg ez a lehetősége. Ha elhagyja Japánt és máshol újra csatlakoztatni fogja a készüléket, ismét lehetősége lesz kikapcsolni a hangjelzést.

Minden holmidra írj nevet és elérhetőséget!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Jobb lehet hanggal?
Azon kívül, hogy nem titokban készítünk lesifotókat, más haszna is lehet a hangjelzésnek. Akinek a látása nem olyan jó, nehezebben látja a keresőben, vagy a képernyőn megjelenő részleteket, annak segíthet a hangos visszajelzés. Akkor is jól jöhet, ha olyan testhelyzetben (pl. fej felett, vagy a föld szintjére leeresztve, magadtól a gépet eltartva fényképezel.

Jobb csendesen!
Sokan amatőr dolognak tartják, vagy egyenesen hülyeségnek is tartják ha csipog a fényképezőgép. Néha talán hasznos is lehet. Bizonyos helyzetekben viszzont kifejezetten zavaró a környezetre. Hosszú lenne minden helyzetet felsorolni, amikor a csipogás zavaró, de különösen ilyenek lehetnek az esküvők, keresztelők, temetések, egyéb egyházi szertartások, halk beszélgetések, sakk versenyek, komolyzenei, színházi és balett előadások. Aki pedig általában csipogva használja a gépet, az ilyenkor is könnyen elfelejtheti átállítani.

Legalább akkor kapcsold ki, ha csendes témát fotózol és másokat zavarhat – de szerintem jobb inkább mindig kikapcsolva tartani, úgy sosem okoz gondot!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!