Esőben beázik a Canon EOS 1D mark IV

Vizicsatában kitart a szigetelés
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Talán mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy időjárás álló fényképezőgépet nem viszünk el búvárkodni, sőt ha egy mód van rá, azért vízágyú sugara alatt sem tartjuk egy tüntetésen a szükségesnél hosszabb ideig.

Sejthető, hogy az illesztési pontok mentén körben elhelyezett szigetelés csak korlátozott mértékben véd a víz beszivárgása ellen. De vajon mi ennek a mértéke?

A kézikönyv szerint

  • “A fényképezőgép nem vízálló, és nem lehet vízalatt használni. Ha véletlenül vízbe ejti, azonnal lépjen kapcsolatba a Canon szervízével. (Gondolom előbb azért vegyük ki a vízből – szerk) Töröljön le minden vízcseppett a gépről egy száraz ruhával. Ha a fényképezőgép sós levegőnek volt kitéve, akkor jól kicsavart nedves ruhával törölje meg.”
  • “Nagyon megbízható kedvezőtlen környezetben is”
  • “Működési környezet: üzemi páratartalom 85% vagy kevesebb”

Saját tapasztalat
A közelmúltban sikerült szakadó esőben fényképeznem a Canon EOS 1D mark IV fényképezőgépével. Ahogy azt kell, időjárás szigeteléssel ellátott profi objektívvel, ráadásul nem is antarktiszi hóviharban, vagy trópusi monszunban. Csak egy átlagosan nedves budapesti esőben. A gép vadonatúj, még garanciális, és sosem volt szétszerelve sem. Eleredt az eső, és nem sokkal utána jól be is bugyoláltam egy nylon zacskóból rögtönzött spéci esővédő huzatba.

Ennek ellenére egy idő után furcsa jelenségre figyeltem fel. Az LCD képernyőn nem jelent meg semmi. Sem az elkészült képek visszanézése nem ment, sem a menü, vagy a beállításo megjelenítése. A gép tetején és hátulján levő kis kijelzők működtek, csak a nagy LCD képernyő nem, amin a fotók, és a menü látható általában. Szerencsére a visszanézés nélkül megvoltam, de ha a menüben lett volna álíltani valóm, az már megizzasztott volna. Sőt így is izzadtam rendesen, hogy vajon mindez mi lehet, és mit lehet vele kezdeni vajon.

Körülöttem néhány méteres körzetben 3-4 kolléga fotózott azonos körülmények között, bár többségük nem mark 4-el, csak mark II-III verziókkal. Viszont legalább egyikükről biztosan tudom, hogy a gépe nem csak öregebb az enyémnél, de egy tekintélyes törés is van a hátsó LCD képernyőn. Mégis én voltam az egyetlen, akinek a gépe beázott.

A megoldás
Sok féle dolog átvillant az agyamon hazafelé, főleg a szervízek ilyenkor szokásos hivatalos válasza, hogy ez bizony nem garanciális probléma. Dehát hogy a fenébe ne lenne az. A gép hivatalosan időjárás álló, nekem meg az esőerdőig se kellett mennem hogy beázzon, elég volt hozzá a városligeti zuhé.

A történtek kellően felzaklattak, de azért az megnyugtatott, hogy a radiátor mellé téve a gépet, egy nappal később már újra működött az LCD képernyő. Mintha mi sem történt volna vele soha, megjelent a menü, visszanézhetőek voltak a képek, minden rendben, mint új korában.

 

CanonEOS1dmkIV-weatherSealing

Időjárás álló szigetelés pirossal

A szervíz véleménye
Biztos, ami biztos azért felkerestem a szervízt, úgyis volt náluk más konzultálni valóm. Feltettem hát a szakértőnek a kérdést, hogy ez vajon mi lehet, mitől és különben is hogy van ez? Lényegében a már addig is sejtett hivatalos választ kaptam kicsit más köntösben:

A válaszból megtudtam, hogy az időjárás álló nem csak vízállót nem jelent, de még csak esőállót sem. Mint fogalmazott, a verő esőt nem viseli a gép, mert attól bizony beázhat a szigetelése. Ezért ha elkezd esni, ajánlott minél előbb valamilyen esővédő huzatot húzni rá, nem véletlenül gyártják őket.

Mikor elmondtam, hogy pontosan ezt tettem, akkor előkerült az az érvelés, hogy akkor valószínűleg bepárásodott a gép belseje. Mert bizony ez gyakran megtörténik vele. A szervízvezető hozzátette, hogy az afrikai foci VB-n is sok gondjuk volt a párásodás miatt, és hogy mások is hoznak be hozzájuk gépeket beázási gonddal. Sajnos a verő esőt nem viselik jól még az időjárás álló vázak sem.

Konklúzió nincs….talán a kommentekből kirajzolódik valami tanulság. Te mit gondolsz?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!