Könyvajánló: Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora

Az új könyv borítóképe

Megjelent a Park Kiadó gondozásában – vásárláshoz katt a képre!

A könyv nem új, hiszen Robert Capa már 1954-ben meghalt Indokínában és Alex Kershaw ezt a könyvet is jó ideje megírta. Most végre magyarul is megjelent. Így azok is elolvashatják, akik eddig még nem tették, illetve magyarul újraolvashatják, akik már korábban más nyelven már olvasták.

A Park Kiadó korábban már több Robert Capa könyvet is kiadott. Ők adták ki annak idején a Capa által saját maga írt Kissé elmosódva – avagy emlékeim a háborúból című, 100 Capa fotóval illusztrált könyvét (amiből többek közt rádiójáték is készült és én is többször írtam már róla itt a blogon). Majd a John Steinbeck által írt Orosz naplót, kettejük közös oroszországi útjáról, melyet Capa 70 fotóval illusztrált, helyenként kalandjaival feldobott és néhol azért bele is írkált Steinbeck jegyzeteibe. Ezt követően adta ki a Park Kiadó magyarul Irvin Shaw Izraeli riportok című köttetét újabb 94 Capa fotóval. Később Gerda Taro – a nő, aki “kitalálta” Robert Capát címmel kiadtak egy Gerda Taro könyvet is.

Már el is érkeztünk az aktuális könyvhöz, ami már sok nyelven megjelent, én angolul mintegy tíz éve olvastam először (erről még írok majd).

Korábbi könyvborító változatok több nyelven

A Vér és pezsgő 2018. október 29-én 384 oldalon jelent meg magyarul, a korábbiakhoz hasonlóan szintén Capa fotóival illusztrálva. Ezúttal mindössze 26 darab fotó került bele, azok egy része is inkább Capát ábrázolja, mintsem ő készítette volna. Ám Capa különleges személyisége és törétnete miatt mindenképp érdemes elolvasni. Szerzője a New York Times best seller szerző Alex Kershaw, aki több más tudósítóhoz hasonlóan Capa életművét is végigkövette, hogy a fotós elképesztő történeteit megírhassa. Budapesti születésétől Indokínai haláláig a legfőbb és legérdekesebb részleteket mutatja be Capa életéből.

A könyv borítószövegén négy neves magyar alkotó, közülük három fotós így ajánlja a könyvet:

Forgách András író: „Capa egy kitaláció«, mondta róla egy barátja, ugyanis a világhírű fotós pályája egy titokzatos és rendkívül tehetséges, bár nem létező személy kitalálásával indult, magyarán szólva egy rendes kis szélhámossággal. A képek intenzitása, bátorsága, közelsége azonban minden, csak nem szélhámosság. Mintha egy kedves bohém link eljátszaná a zsenialitást, és ez váratlanul mégis zseniális fotókat eredményezne. Ennek a paradoxonnak ered a nyomába Alex Kershaw Vér és pezsgő című, a felfedező izgalmával megírt Capa-életrajzában.”

Balogh László, Pulitzer-díjas fotóriporter: “Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.« A rendszerváltás hozta el nekem, hogy ezt az örök érvényű mondatot végre komolyan vehessem. Igazi riportképeket csak akkor készíthettem háborúról, sportról és másról is, ha ott voltam az események közvetlen közelében. Ahogy Capa is…”

Keleti Éva fotóművész: “Kártya, ital, vér, szerelem, háborúk. Spanyolország, Omaha-part, Vietnam. Nevek kavarognak, szerelmek, írók, fotósok nevei.besnyő Éva, Gerda Taro, Ingrid Bergman, Hemingway, Steinbeck, Irwin Shaw. Van, akivel még én is találkoztam.
John Morris, a Life magazin gegykori képszerkesztője nyitotta meg az első Capa-kiállítást a Műcsarnokban 1976-ban. Cornell Capa, Robert öccse gyakori vendég volt nálunk. És már mi is őrzönk Robert Capa-képeket, nem is keveset.”

Kudász Gábor Arion, Capa-nagydíjas fotográfus: “Kezdő fotósként riasztott a Robert Capa védjegyévé lett aforizma: ‘Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.’ Utóbb értettem csak meg híres mondatának másik, mélyebb értelmét: meg kell fogalmaznom a magam számára, hogy mit jelent a ‘közel’. Capa életében most annak bizonyítékát keresem, hogy ha szükséges, hátrébb lépve, képeimmel az összefüggések felismeréséhez és a rejtőzködő igazsághoz kell közelebb férkőznöm.”

Egyébként ha már a könyvet ajánlva többen is Capa híres mondását idézik, érdemes azt is megemlíteni, hogy mint arról már írtam korábban, Capa mondásának van egy másik változata is.

Az író, Alex Kershaw író, újságíró 1966-ban Angliában született, tanulmányait az Oxfordi Egyetemen végezte. 1994 óta az Egyesült Államokban él. A The Guardian, a The Sunday Times Magazine és az Observer rendszeres szerzőjeként számos híres fotóriporterrel állt közeli munkakapcsolatban. Fő érdeklődési területe a második világháború története, erről a témáról eddig 9 sikeres dokumentumregényt publikált.

  • Könyv címe: Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora
  • Szerző: Alex Kershaw
  • Fordító: Sóskuthy György
  • Megjelenés dátuma: 2018-10-26
  • Terjedelem: 384 oldal
  • Méret: 150 x 210 mm
  • Kötés: füles, kartonált
  • ISBN kód: 9789633554494 (2018 Magyarország)
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!