Gerda Taro – a nő, aki “kitalálta” Robert Capát

Karácsonyi ajándéknak és ismeretterjesztő műnek egyaránt kiváló. Jane Rogoyska: Gerda Taro – a nő, aki kitalálta Robert Capát című könyve 100 érdekes történelmi képpel és még érdekesebb sztorikkal szolgál a képekről és az azokhoz vezető különös élethelyzetekről és persze a fotótörténet egyik legkalandosabb életútjával rendelkező fotósáról, annak üzleti és élettársáról, arról, milyen volt nőnek, fotósnak és üzletembernek lenni a világháború előtt Capa oldalán.

A karácsonyi szezonra novemberben megjelent könyv egyszerre fotóalbum, korlenyomat és fotótörténeti kötet. Akárcsak a Park Kiadó korábbi Capa könyvei, mint a Kissé elmosódva – Emlékeim a háborúról, az Orosz napló és az Izraeli napló (mind megvan és egyiket sem tudom, hogy hol – ha esetleg neked adtam volna kölcsön, akkor kérlek add vissza!), ez a legújabb kötet is gazdagon illusztrált. Az új könyv különlegessége, hogy Capa és Taro (sokszor ugyanott és ugyanarról készült) képei egymás mellett szerepelnek benne. Hiszen a két fotós együtt alkotott, sőt a Mexikói bőrönd előkerüléséig sok képüket be sem lehetett azonosítani, hogy melyikük készítette. Ma már azonban sok részlet megismerhetővé vált, ezeket is elénk tárja a kötet.

A könyv ismertetője így fogalmaz:

„Gerda Taro igazából a Robert Capa-legendárium része. Sokak számára ebben a könyvben kezd először saját élettel, önálló személyiséggel bíró lénnyé válni. Halála után majd nyolcvan évvel. Igaz, soha nem késő[…]Ezrek temették Párizsban, ott, ahol százak sem ismerték éltében. Sírszobrát Alberto Giacometti készítette, nevével tele voltak az újságok. Ahogy meghalt, mindjárt főszereplő lett és mellette Capa az epizodista. Aztán persze újra visszaállt az eredeti szereposztás, emléke idővel megkopott, Capa mítosza, legendája bekebelezte az övét. Gerdából lábjegyzet lett, Capa barátnője.”

A könyv a nagyobb könyvesboltokban kapható, a kiadó honlapján pedig 20% kedvezménnyel rendelheted meg.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!