Ezen a napon halt meg Robert Capa Vietnámban

Robert CapaMagnum

Robert Capa legutolsó fotója

Az indokínai Thai Binhben 1954 május 24-én, vagyis 59 éve (2020-ban ez már 66. évfordulót jelent) ezen a napon Robert Capaként lelte halálát a híres háború fotós, aki Budapesten, Friedman Endre néven született. Ez pedig a legutolsó kép, amit készített, mielőtt aknára lépve meghalt.

A képet az InPhoto Blogról kölcsönöztem, sajnos a történetéről a blog sem ír túl sokat. A részben Capa által alapított Magnum fotó ügynökség archívumában is csak annyi áll a BOB1954007W00006/ICP891 jelű kép mellett, hogy “Egyike Capa utolsó képeinek”.

Az ügynökség alapító-fotósaként neki szánt  bemutatkozó oldalon csak annyit írnak haláláról, hogy “1954. május 25-én a Life számára fotózott az indokínai Thai-Binhben, mikor aknára lépett és meghalt. A francia hadsereg posztumusz Croix de Guerre with Palm érdemrenddel tüntette ki. A Robert Capa Arany Medál Díjat 1955-ben alapították, hogy a különleges haditudósítói értékeket elismerjék vele.”
A Time jóval alaposabb cikket szentel neki, mint egykori ügynöksége, amiben idéznek tőle emlékirataiból: “Ez egy szép történet lesz, ma jól fogok viselkedni. Nem fogom sértegetni a kollégáimat és egyszer sem fogom említeni, hogy milyen jó munkát végzek.” Nyolc órával – és 30 kilométerrel – később meghalt.
A magyar nyelvű Wikipédia szerint egy francia ezreddel gyalog indult el a laoszi határvidéken. “Útközben a francia katonákat, leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Délután öt perccel 3 óra előtt (az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére) egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet késztíthessen a környékről, amikor egy taposóaknára lépett, ami felrobbanva azonnal megölte.”
Az angol nyelvű Wikipédia azt írja, hogy még élt, mikor megtalálták, de bal lábát elveszítette és a mellkasa is súlyosan megsérült. Kórházba szállították, ahol érkezéskor megállapították, hogy meghalt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!