Kissé elmosódva – Emlékeim a háborúról

Robert Capa: Kissé elmosódva - Emlékeim a háborúból

A 2013-as kiadás borítója
Forrás: Park Kiadó

Egy könyv, amit minden fotósnak kötelező olvasni, de úgy gondolom, hogy mindenki másnak is érdemes. Különösen, ha érdekli a fotózás, a sajtó, a háború, a történelem, és szereti az olvasmányos, humoros történeteket vagy netán ezek mindegyike igaz.

„A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye és szereplője a képzelet szülötte, és van valami köze az igazsághoz.” – Robert Capa: Kissé elmosódva – Emlékeim a háborúról, Park Kiadó, 2009

A 2001-es amerikai kiadás borítójaMegvásárolható az Amazonon - katt a képre!

A 2001-es USA kiadás borítója
Megvásárolható az Amazonon – katt!

Ezekkel a szavakkal ajánlotta az eredetileg filmforgatókönyvnek készült könyvét az olvasók figyelmébe 1947-ben a legendás fotóriporter. Sokat elárul az eleinte írónak készülő, világvándor fotósról is, akiről már életében tudták ismerői: bármily hihetetlen kalandokba keveredjék, bármennyire közel kerüljön is a halálhoz, számára a valóság még mindig nem elég érdekes. A Kissé elmosódva című, stílusában itt-ott Rejtő Jenő-i ízeket felvonultató háborús memoárt a szerző több mint száz, fekete-fehér fotója illusztrálja.

A 2006-os magyar kiadás borítójaKiadta: Park Kiadó

A 2006-os magyar kiadás borítója
Forrás: Park Kiadó

Robert Capa öniróniával fűszerezett emlékirata a világháború alatt átélt kalandjairól ismét kapható (Interneten megrendelve a kiadótól kedvezménnyel!). Aki még nem olvasta, annak kötelező olvasmány. Aki már olvasta, annak csak ajánlott irodalom! Különösen mivel még látható a Nemzeti Múzeumban az elő-kiállítás, és a könyv kiolvasható addigra, mire megnyit majd a nagy, átfogó fotókiállítás Capa képeiből.

Kiegészítés: A könyvből 2010-ben rádiójátékot készített a Magyar Rádió, erről később külön írtam a blogon – érdemes ezt is elolvasni!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!