Objektív dráma – szubjektív happy enddel

Élőben rosszabbul nézett ki – Fotó: Bielik István

Több részletben írtam róla, hogy egy hete összetört egy objektívem a szokásos évi párnacsata rendezvény közben. Most elmesélem, mi baja lett, és hogyan zárult le a történet: viszonylagos happy end.

A hibajelenség(ek)
A gép úgy tűnik nem sérült, bármilyen nagyot is esett, csak az objektív. Az elég csúnyán átalakult, bár ahogy a történteket leíró blogbejegyzésben írtam, a sérülést dokumentáló fotó nem adja vissza hitelesen a látványt. A párnacsata közben üvegesen törő hang a szűrő volt, aminek a pereme (és a menet is) eléggé deformálódott. Túlzás nélkül állíthatom kifordult magából. Napellenző hiányában az objektív (és a szűrő) pereme fogta fel az ütés nagy részét, amit szükségképpen az objektív nyelt el. Töréssel, hogy máshogy. Kicsit látszik a képen, hogy kifordult a helyéről a frontlencse körüli műanyag korong is. Nem fotózható jelenség, hogy a fókuszgyűrű és a zoom gyűrű is megszorult. Az egyetlen bíztató jelnek az látszott, hogy a frontlencsén nem volt sérülés. Kívülről nézve minden lencse élnek tűnt, de a belsejében valami eltört, vagy elszabadult, mert rázogatva csörgött benne valami. Ami a képen látszik a frontlencsén, az csak a párnacsata toll és porfelőinek nyoma. Mikor a helyszínen 1-2 kép erejéig kipróbáltam, az autófókusz működni látszott. Erőltetni nem akartam, nehogy több kárt okozzak a próbálgatással, mint maga az esés.

A már kiszerelt alkatrészek

Van másik
Az Eötvös zene bohóc felkiáltásával elűzve a helzet komolyságát lecseréltem az objektívet a gépen és folytattam a munkát. Már amennyire folytatni kellett, mert szerencsére java részt meg voltak a képeim, egy újabb balesete meg azért mégsem vágytam. De azért amit sikerült még lefotóztam.

Másnap irány a szevíz szól ilyenkor a mottó, csakhogy húsvét hétvége volt, szombat délután. Még két napig nincs nyitva a szervíz, és nekem “szerencsére” az egész ünnepi hétvége munkát jelent – mint a legtöbb ünnep. Addig más objektívvel kell dolgoznom, de ez a legkisebb gond.

A találgatások
Mindenki rögtön találgatni kezdett, hogy sok tízezres javítás lesz. Sőt volt, aki szerint nem is érdemes javíttatni, mert annyi minden ment benne tönkre, hogy olcsóbb újat venni, mint megjavítani. Gazdasági totálkár, ahogy az autóknál szokás mondani. Az előző bejegyzést olvasva is többen megkerestek ilyen és hasonló kérdésekkel. Nem csoda, egy ilyen poszt jogosan borzolja a fotósok kedélyeit, még ha már első ránézésre sem olyan drámai, mint néhány másik eset, amikről korábban írtam.

Gyors és olcsó javítás
Még a Camera kft márkaszervizben is elhültek a látványtól, mikor bevittem. Egy kis vizsgálat után aztán nagyon is bíztató diagnózist adtak, és azt mondták, jó eséllyel könnyen javítható a hiba, nem kell kétségbe esni tőle. Majd jelzik, ha kész van.

Deformálódott alkatrészek

Másnap jött is egy email, hogy mehetek a javított eszközért. A javítás díja (épp csak) kijön egy húszezresből. A munkalap szerint csak az objektív házának első gyűrűjét kellett cserélni. Ezen van a szűrő menet, ami kívülről is jól láthatóan roncsolódott. A lencserendszer, és az elektronika is teljesen épen maradt. A többi hibajelenséget az első burkolat tag belső roncsolódásai okozták. A deformálódás miatt szorult a zoom és ezért nem mozdult a manuál fókuszgyűrű. A csörgő alkatrész pedig a becsapódástól eltört feszültség elnyelő elemek darabja, vagy egy így elszabadult csavar lehetett.

Így a szerencsétlen kaland legalább szerencsésen végződött, és újra használható az objektív. Szinte mintha új lenne, még az elérhetőésgeimet is visszaragasztották rá, majdnem ugyanúgy, ahogy előtte volt.

Ne feledd a történet tanulságait, és vigyázz a felszerelésedre!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!