Vágyak és szükségletek – ritkán van összhang

Először furcsállottam, mikor azt az állítást olvastam, hogy a 12 éves D30 legyőzi mai csúcs testvérét az 1D mark IV-et. Aztán tovább gondoltam, és méginkább furcsállottam az ötletet, de azért valami mégis van a gondolatmenetben.

Az angol nyelvű PetaPixel egy az egyben lehozta és nyomán a magyar PrintScreen.hu is lefordította, amit David Jackson humorosnak szánt összehasonlításként írt a két gépről.
Ebben a szerző azt veti fel, hogy a 2000-ben megjelent D30 a maga 3,2 megapixelével is képes ugyanolyan jó képeket készíteni, mint a ma még épp csúcs minőségnek tekinthető, bár már három éves 1D mark IV, amit nemsoká levált a már itt-ott kapható 1DX.

A “technikai levezetést” és a rejtvényként felvezetett mintaképeket az eredeti oldalon megnézheted. A gondolatmenet lényege, hogy a régebbi gép MEGFELELŐ STÚDIÓ VILÁGÍTÁSBAN pontosan ugyanolyan minőségű képeket készít, mint az új csúcsgép.
Sőt azt is írja roppant tudományos írásában a szerző, hogy ha az Internetre 500 pixeles képeket tültünk fel, akkor a felbontásban sem látunk különbséget. Hiszen mindegy, hogy az 500×322-es felbontású webes képet 2160×1440 vagy 4896×3264 felbontású képkeből méretezzük le.

A felvetés merőben logikus, sőt sok esetben tényleg helytálló is. Fontos intelem lapul záró soraiban: “Fotósként inkább abba érdemes befektetnünk, hogy saját látásmódunkat fejlesszük, és munkánkkal történeteket meséljünk el, mintsem belefeledkezni a technikai specifikációkba és azok értelmezésébe. Különben is mi értelme ennek az eszközökről szóló technoblablának? Használd az iPhone-t…”

Szerintem egyébként a PetaPixel angol címe fejezi ki leginkább a szerző mondanivalóját: “Akarom vagy szükségem van rá?”. Sokkal pontosabban kifejezi a cikk üzenetét, mint a magyar változatnak adott “Egy 12 éves fényképezőgép legyőzi a mai csúcskategóriát?”
Az egész “tesztet” egyébként egy korábbi vendég posztja ihlette a TiffinBox oldalon. Ebben vetette fel először a két gép összehasonlítását annak alátámasztására, hogy még mindig nem a technika a fontos, hanem a fotós és annak látásmódja.

A D30 és az iPhone talán sarkított, mert nem árt egy fényképezőgép, és az sem árt (bár ez nem biztos), ha ez az elérehtő legjobb. De nem mindenkinek ugyanaz a legjobb. Én például mindig furcsának tartom, hogy az emberek csorgatják a nyálukat a nagy ÉS NEHÉZ teleobjektívekre és profi fényképezőgépekre, miközben a többségük még a gyári alap objektív mellé még egy második objektívet se vesz, mert macerás cipelni és cserélgetni.

Te mit gondolsz a két gép összehasonlításáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!