Benedict Cumberbatch beszólt a paparazzóknak

Fotó: Wales Online

“Menjetek Egyiptomba fényképezni és mutassatok a világnak valami fontosat!”
Fotó: Wales Online

A legújabb Star Trek film és a BBC Sherlock sorozatának brit sztárja beszólt az őt fényképező paparazzókknak.

A jelen korban játszódó Sherlock minisorozat folytatását világszerte rengetegen várják. Hatalmas érdeklődés övezi mind a közönség, mind a média részéről, amit a készítő BBC maga is próbál fokozni a weben sorra megjelenő infókkal és teaserekkel.

Mint arról a Walesonline nyomán a Buzzfeed beszámolt, az új évad utolsó, harmadik részének a forgatásai a walesi Cardiffben zajlanak.
A címszereplő Benedict Cumberbatch észrevette, hogy lesifotósok fényképezik, amire egy kézzel írott üzenetet feltartva reagált:

“Menjetek Egyiptomba fényképezni és mutassatok a világnak valami fontosat!”

Sherlock filmbeli sajtótájékoztatójaFotó: BBC

Sherlock sajtótájékoztatója a sorozatban
Fotó: BBC

Az üzenet frappáns és valószínűleg sok fotóriporter egyetért vele. Talán még azok közül is, akiknek épp az a munkája, hogy épp őt, vagy a szórakoztató ipar szereplőit fényképezze.
Viszont felveti azt az érdekes filozófiai kérdést, hogy vajon mennyivel értékesebb a színész szórakoztató munkája, mint az őt fényképező fotósoké. Minden esetre amíg az újságok olvasóit jobban érdeklik a sztár hírek, mint a világ eseményei, addig sajnos ez a helyzet aligha fog változni, bármilyen igaza is van Cumberbatchnek.

Van, aki szerint ez hasonlóan értékes és felvilágosító erejeű üzenet a rajnogók számára, mint annak idején az első Star Trek ikon William Shatner “Get a life!” beszólása volt. Ám Cumberbatch üzenete sajnos nem a rajongóinak, vagy a bulvárlapok olvasóinak szól, hogy foglalkozzanak nála fontosabb dolgokkal, ő csak a fotósoknak szólt be, ami nem is elegáns, és nem is túl tartalmas. Akik pedig a pénztárcájukkal szavaznak róla, hogy mit fotózzanak a fotósok, továbbra is inkább a hírességekre kíváncsiak a világ fontosabb hírei helyett.

Kiegészítés: Ahogy egy kolléga nagyon helyesen hozzáfűzte a témához, a haditudósítás teljesen más területe a fotózásnak, mint a paparazzó, vagy a legtöbb más terület, legyen szó riport-, rendezvény-, sport-, vagy akár esküvőfotózásról. Nem véletlenül szorgalmazzák a szakmai szervezetek egyre inkább, hogy megfelelő felkészítés nélkül ne menjenek háborús övezetbe a fotósok, sőt a nagyobb lapok a képeik elutasításával igyekeznek a szabadúszó fotósokat eltántorítani az életüket kockáztassától.

Egyébként ilyen hangulatban telik egy forgatás:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!