Benedict Cumberbatch beszólt a paparazzóknak

Fotó: Wales Online
Fotó: Wales Online

“Menjetek Egyiptomba fényképezni és mutassatok a világnak valami fontosat!”
Fotó: Wales Online

A legújabb Star Trek film és a BBC Sherlock sorozatának brit sztárja beszólt az őt fényképező paparazzókknak.

A jelen korban játszódó Sherlock minisorozat folytatását világszerte rengetegen várják. Hatalmas érdeklődés övezi mind a közönség, mind a média részéről, amit a készítő BBC maga is próbál fokozni a weben sorra megjelenő infókkal és teaserekkel.

Mint arról a Walesonline nyomán a Buzzfeed beszámolt, az új évad utolsó, harmadik részének a forgatásai a walesi Cardiffben zajlanak.
A címszereplő Benedict Cumberbatch észrevette, hogy lesifotósok fényképezik, amire egy kézzel írott üzenetet feltartva reagált:

“Menjetek Egyiptomba fényképezni és mutassatok a világnak valami fontosat!”

Sherlock filmbeli sajtótájékoztatójaFotó: BBC

Sherlock sajtótájékoztatója a sorozatban
Fotó: BBC

Az üzenet frappáns és valószínűleg sok fotóriporter egyetért vele. Talán még azok közül is, akiknek épp az a munkája, hogy épp őt, vagy a szórakoztató ipar szereplőit fényképezze.
Viszont felveti azt az érdekes filozófiai kérdést, hogy vajon mennyivel értékesebb a színész szórakoztató munkája, mint az őt fényképező fotósoké. Minden esetre amíg az újságok olvasóit jobban érdeklik a sztár hírek, mint a világ eseményei, addig sajnos ez a helyzet aligha fog változni, bármilyen igaza is van Cumberbatchnek.

Van, aki szerint ez hasonlóan értékes és felvilágosító erejeű üzenet a rajnogók számára, mint annak idején az első Star Trek ikon William Shatner “Get a life!” beszólása volt. Ám Cumberbatch üzenete sajnos nem a rajongóinak, vagy a bulvárlapok olvasóinak szól, hogy foglalkozzanak nála fontosabb dolgokkal, ő csak a fotósoknak szólt be, ami nem is elegáns, és nem is túl tartalmas. Akik pedig a pénztárcájukkal szavaznak róla, hogy mit fotózzanak a fotósok, továbbra is inkább a hírességekre kíváncsiak a világ fontosabb hírei helyett.

Kiegészítés: Ahogy egy kolléga nagyon helyesen hozzáfűzte a témához, a haditudósítás teljesen más területe a fotózásnak, mint a paparazzó, vagy a legtöbb más terület, legyen szó riport-, rendezvény-, sport-, vagy akár esküvőfotózásról. Nem véletlenül szorgalmazzák a szakmai szervezetek egyre inkább, hogy megfelelő felkészítés nélkül ne menjenek háborús övezetbe a fotósok, sőt a nagyobb lapok a képeik elutasításával igyekeznek a szabadúszó fotósokat eltántorítani az életüket kockáztassától.

Egyébként ilyen hangulatban telik egy forgatás:

Readers Comments (10)

 1. A nép arról olvas, amit elé tálalnak. Ha a fotós nem a “sztárt” követné, akkor a bulvár is másról írna. Mivel a paparazzók többsége szabadúszó, elvileg megválaszthatná, hogy miről ad el képeket. Tudom, hogy a képlet nem ennyire egyszerű.

  Amit viszont nem tudok, hogy más aktuális sztárok hogyan oldják meg, hogy ne vagy minimális mennyiségben legyen címlapon.

  • Rosszul látod. Az újságok arról írnak, ami miatt az olvasók megveszik az újságot, vagy ami miatt rákattintanak. Hidd el, hogy minden hozzá értő szerkesztőségben nagyon is pontosan tudják, hogy milyen nevekre ugranak meg az eladott példányszámok és kattintás számok.
   A paparazzók meg azokat a képeket tudják drágán eladni, amikért az újságok a fentiek ismeretében többet fizetnek.

   • A látásmódommal szerintem nincs baj 🙂 Mondtam, hogy a képlet nem egyszerű. Ezen kívül sehol sem említem, hogy megvalósítható, hanem csupán a feje tetejére állítom a rendszert egy erős HA bevezetővel.

   • És mivel mindenki a pénz felé megy…
    Az újságírók és fotósok felelőssége, ettől még nem szűnik meg.

    • Kétségtelen. Ahogy az olvasók felelőssége is, hogy az előfizetésükkel, kattintásukkal, megosztásukkal, stb életben tartják-e azokat a lapokat, amik szerintük értéket közvetítenek, vagy hagyják elbukni a piaci versenyben.

     Amíg sokszor több olvasó választ egy hangzatos címekkel és bulvár témákkal operáló lapot, mint egy felelősségteljes, érték elvű lapot, addig az olvasók azt igazolják, hogy a bulávárra nagyobb kereslet van. A felelősségteljes újságíró meg ugyanarról a piacról él, mint a bulvár lapok….csak rosszabbul. Ha megszűnik az újság és munkanélküli lesz az újságíró, akkor meg nem lesz hol megjelennie a felelősségteljességnek…

 2. mondhatnám, hogy mennyivel egyszerűbb színésznek lenni, mint haditudsítónak. menjen a frontra és ott szólogasson be a facebookhuszároknak. Megésrtődni, és beszólni azért, ha az a fotós, akivel egymásból élnek lefotózza szerintem nem menő.

  • Volt valamikor egy idő azért, amikor a SZÍNÉSZ, így, csupa nagybetűvel, nem a fotósból élt, hanem a tehetségéből… Mondjuk Paul Newman jut eszembe elsőnek, aki nem szerepelt a bulvárban.

   • Ő is a hírnevéből él, és azért kérhet(ett?) annyival többet más színészeknél egy szerepért, mert tudták, hogy ő kicsoda. Ehhez pedig annak is köze volt, hogy írtak a filmjeiről is, meg róla is. Még abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a magánéletével soha nem foglalkoztak. De amennyivel megelőzte a filmvásznon a mai filmsztárokat, annyival korábbi sajtó formákkal és annyival másabb olvasói érdeklődéssel is szembesült.

    Hogy annyira nem kapták fel, mint Brangelináékat, valószínűleg összefüggésben lehet azzal is hogy mennyit keresett a munkásságával, de igazán egyikük anyagi és magánügyei sem izgatnak, így nem is ismerem.

    Egyébként volt idő, mikor a SZÍNÉSZ, így csupa nagybetűvel nem dollármilliókért játszott filmekben, amiket országok százaiban játszottak, hanem színházakban, jóval szerényebb fizetésért, amikből nem is telt nekik hollywoodi luxusvillákra.
    Szerintem van némi összefüggés a filmsztárok egekbe szökő gázsija, a celeb városrészekké váló luxus környékek és a hírességek magánélete iránt megnövekedett érdeklődés között. Amelyik sztárok kevésbé élnek feltűnően fényűző életet, azoknak az élete iránt kevésbé nő meg látványosan az érdeklődés is, hiszen melyik olvasót érdekelné egy átlagos életű celeb?

 3. értelmetlen, a paparazzó az egy másik munka. “Esküvőfotósokat Egyiptomba!” – végre csináljatok valami értemeset!

 4. Graf Almassy 2013.08.23. @ 15:22

  Szerintem a paparazzók ezt igen is vehetik a munkájukat érintő kritikának. Amit csinálnak, az épp annyira értékes, mint amennyire egy celeb bulvár lap tud az lenni… azaz egy mély pöcegödörrel egyenlő.

  A celebek magánéletében és székletében kotorászás nem egy valós olvasói igényen alapuló hírközlés, hanem csak egy mesterségesen gerjesztett igény. Azok teremtettek a celeb bulvárra piacot, akik képtelenek valami értékessel hozzájárulni a szakmához.

Comments are closed.