Chris Hadfield videóklippje az űr furcsaságáról

Az űrfotós és sok más tudományos eredményt is felmutató Chris Hadfield kanadai űrhajós különleges videoklippet készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ami a legelső volt a maga nemében.

Több féle érdekes oldalról is feldolgoztam már az űrben fotózást. Írtam már az űrhulladékká váló fényképezőgépekről, azokról a fotós eszközökről, amiket az űrállomáson használnak, az űrhajós szelfikről, az űrhajós véletlenül elveszett kamerájának felvételéről, a Reuters fotósról, aki 30 évet várt, hogy fotózhassa az űrsiklót, a magyar fotósról, aki ott lehetett az utolsó űrrepülőgép kilövésén, arról hogyan centizgettek a házak között szállított űrsiklóval és arról is, hogy a mostani írásomban szereplő Chris Hadfieldet mi készteti fotózásra az űrhajósként.

Mi készteti fotózásra az űrhajóst?
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen

Ejtsünk most szót az űrhajós videóklipről. David Bowie 1969-es Space Oddity című dalát (némileg átköltve) előadva Hadfield készítette el az emberiség történetének legelső űrben forgatot videóklippjét, ami nagyon gyorsan rendkívül népszerű lett. A klipp 44 év után új életre keltette az eredeti dalt, ami újra a toplisták élére került és már Bowie halála után első alkalommal vezette általa a francia toplistát.

Elképesztő centizgetés egy űrrepülőgéppel a házak között
Részletekért katt a képre!
Fotó: Bryan Chan/Los Angeles Times

Bowie dalát eredetileg Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje és annak zenéje ihlette, így különösen jól illik hozzá, hogy az űrben adják elő. Poztitívan fogadta maga a szerző is. Twitterén “Hallo space boy” üzenettel reagált rá, ami egy másik szerzeménye. A dal legmeghatóbb feldolgozásának nevezte Hadfield klippjét.
Sajnos pont ez Bowie egyetlen dala, melyek jogai felett nem ő rendelkezhet. A zenész hiába kérte lemezkiadóját, hogy díjmentesen engedélyezzék Hadfield videóját, a stúdió nem volt rá hajlandó. Mindössze egy évre engedélyezték a dal használatát és az engedély lejárta után, 2014. május 13-án eltávolíttatták a YouTuberól. Hosszas jogvita után 2014. november 2-án újra elérhető lett. Elvben csak két évre, de a jelek szerint még mindig elérhető. (Információk forrása a Wikipedia)

Space Oddity

Chris Hadfield budapesti előadása
Chris Hadfield kanadai űrhajós Brain Bar Budapest jövőkonferencia vendégeként a Bazilika előttin Szent István téren előadja David Bowie 1969-es Space Oddity című dalát, aminek a Nemzetközi Űrállomás Fedélzetén előadott változatával világsikerre tett szert.
2016. június 3. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az űrhajós a budapesti Szent István téren is előadta a dalt, amikor a Brain Bar Budapest vendégeként hatalmas közönség előtt tartott előadást az űrutazásról, űrhajós karrierről és egyéb saját élményeiről. Sajnos az előadásról egyetlen videó felvételt sem sikerült találnom a neten, viszont a Budapesten elhangzott dalról több mobilos felvétel is elérhető. Ezek közül egyet alább is beágyazok.