Chris Hadfield videóklippje az űr furcsaságáról

Az egyébként űrfotósként is komoly eredményeket felmutató Chris Hadfield kanadai űrhajós különleges videoklippet készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

David Bowie 1969-es Space Oddity című dalát (némileg átköltve) előadva Chris Hadfield készítette el az emberiség történetének legelső űrben forgatot videóklippjét, ami nagyon gyorsan rendkívül népszerű lett. A klipp 44 év után új életre keltette az eredeti dalt, ami újra a toplisták élére került és már Bowie halála után első alkalommal vezette általa a francia toplistát.

Bowie dalát eredetileg Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje és annak zenéje ihlette, így különösen jól illik hozzá, hogy az űrben adják elő. Poztitívan fogadta maga a szerző is. Twitterén “Hallo space boy” üzenettel reagált rá, ami egy másik szerzeménye. A dal legmeghatóbb feldolgozásának nevezte Hadfield klippjét.
Sajnos pont ez Bowie egyetlen dala, melyek jogai felett nem ő rendelkezhet. A zenész hiába kérte lemezkiadóját, hogy díjmentesen engedélyezzék Hadfield videóját, a stúdió nem volt rá hajlandó. Mindössze egy évre engedélyezték a dal használatát és az engedély lejárta után, 2014. május 13-án eltávolíttatták a YouTuberól. Hosszas jogvita után 2014. november 2-án újra elérhető lett. Elvben csak két évre, de a jelek szerint még mindig elérhető. (Információk forrása a Wikipedia)

Space Oddity