Chris Hadfield videóklippje az űr furcsaságáról

Az űrfotós és sok más tudományos eredményt is felmutató Chris Hadfield kanadai űrhajós különleges videoklippet készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ami a legelső volt a maga nemében.

Több féle érdekes oldalról is feldolgoztam már az űrben fotózást. Írtam már az űrhulladékká váló fényképezőgépekről, azokról a fotós eszközökről, amiket az űrállomáson használnak, az űrhajós szelfikről, az űrhajós véletlenül elveszett kamerájának felvételéről, a Reuters fotósról, aki 30 évet várt, hogy fotózhassa az űrsiklót, a magyar fotósról, aki ott lehetett az utolsó űrrepülőgép kilövésén, arról hogyan centizgettek a házak között szállított űrsiklóval és arról is, hogy a mostani írásomban szereplő Chris Hadfieldet mi készteti fotózásra az űrhajósként.

Mi készteti fotózásra az űrhajóst?
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen

Ejtsünk most szót az űrhajós videóklipről. David Bowie 1969-es Space Oddity című dalát (némileg átköltve) előadva Hadfield készítette el az emberiség történetének legelső űrben forgatot videóklippjét, ami nagyon gyorsan rendkívül népszerű lett. A klipp 44 év után új életre keltette az eredeti dalt, ami újra a toplisták élére került és már Bowie halála után első alkalommal vezette általa a francia toplistát.

Elképesztő centizgetés egy űrrepülőgéppel a házak között
Részletekért katt a képre!
Fotó: Bryan Chan/Los Angeles Times

Bowie dalát eredetileg Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje és annak zenéje ihlette, így különösen jól illik hozzá, hogy az űrben adják elő. Poztitívan fogadta maga a szerző is. Twitterén “Hallo space boy” üzenettel reagált rá, ami egy másik szerzeménye. A dal legmeghatóbb feldolgozásának nevezte Hadfield klippjét.
Sajnos pont ez Bowie egyetlen dala, melyek jogai felett nem ő rendelkezhet. A zenész hiába kérte lemezkiadóját, hogy díjmentesen engedélyezzék Hadfield videóját, a stúdió nem volt rá hajlandó. Mindössze egy évre engedélyezték a dal használatát és az engedély lejárta után, 2014. május 13-án eltávolíttatták a YouTuberól. Hosszas jogvita után 2014. november 2-án újra elérhető lett. Elvben csak két évre, de a jelek szerint még mindig elérhető. (Információk forrása a Wikipedia)

Space Oddity

Chris Hadfield budapesti előadása
Chris Hadfield kanadai űrhajós Brain Bar Budapest jövőkonferencia vendégeként a Bazilika előttin Szent István téren előadja David Bowie 1969-es Space Oddity című dalát, aminek a Nemzetközi Űrállomás Fedélzetén előadott változatával világsikerre tett szert.
2016. június 3. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az űrhajós a budapesti Szent István téren is előadta a dalt, amikor a Brain Bar Budapest vendégeként hatalmas közönség előtt tartott előadást az űrutazásról, űrhajós karrierről és egyéb saját élményeiről. Sajnos az előadásról egyetlen videó felvételt sem sikerült találnom a neten, viszont a Budapesten elhangzott dalról több mobilos felvétel is elérhető. Ezek közül egyet alább is beágyazok.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!