Elképesztő centizgetés egy űrrepülőgéppel

Videóért katt a képre!

Érdemes megnézni közelebbről egy barvúros time-lapse videón, milyen bravúros módon jutott el az űrrepülő végső nyughelyére. Nem semmi ahogy, szinte cipőkanállal préselték át Los Angeles néhány háza között a termetes űrmadarat.

Videóért katt a képre!

Még a múlt hétvégén beszámolt róla szinte minden lap, hogy az Endeavour űrrepülő utolsó útjára immár a földfelszíni en került sor. Én is készítettem eg kis válogatást az erről készült galériákból. Nem mindegy viszont, hogyan jutott el az űrrepülő a végcéljához.
Érthető, hogy pont az egyik helyi lap, a Los Angeles Times fotósainak anyagában jelenik meg legplasztikusabban, hogy milyen precíz munka is volt az űrsikló szállítása. Ugyan hosszabb-rövidebb időkre meg-megállt út közben és az emberek egészen közel mehettek hozzá. Az útvonal mentén lakók viszont még ennél is közelebb kerülhettek hozzá, mivel néhányaknak nemhogy az ablaka alatt gurult el az űrjármű. Los Angeles kertvérosának némelyik utcáján csak igen finom centizgetéssel tudták elvinni a gépet, helyenként szinte centiket hagyva a szárnyvégek és a házak között. Igazából az se lenne meglepő, ha néhány épületen még egy kis csillagport is hagyott volna.

Nézd meg az Endeavour útjáról az LA Times time-lapse videóját, érdemes! Ugyanaz a stáb egyébként egy fotó galériát is összeállított az űrrepülő útjáról, és korábban egy másik hasonló videót is publikáltak arról, hogyan szerelték le az űrrepülőt az azt szállító Boeing 747-es hátáról.

Az LA Times munkatársai egyébként elég sokat foglalkoztak a témával, így a lap nagy képes galériájában a Frameworkben nem csak az Endeavour történelmét feldolgozó galéria és az űrrepülő földi utazásának galériája található meg, hanem egy apró részletekig nagyítható panoráma kép is, illetve gömbpanoráma is.

Így választották le az űrsiklót a Boeing 747-esről:

Így szállították végig az űrsiklót Los Angelesen:

Kiegészítés: mindkét videóban csak Bryan Chan nevét tüntetik fel, azomban különösen a városon végigvonuló űrrepülő esetében szinte kizártnak tartom, hogy egyedül lett volna jelen ennyi helyen – ha igen, akkor pláne elismerést érdemel a munkája.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!