Üzleti tipp: Alkalmazz lemondási díjat!

Fotó: Reuters

Fotó: Reuters

Mostanában egyre több kollégával beszélgetve kerül szóba egy a jelek szerint sokakat rendkívül bosszantó probléma. Nincs annál kellemetlenebb, mikor egy munkára felkészülsz, átszervezed miatta a programodat, aztán az utolsó pillanatban lemondják és ott állsz tehetetlenül. Pedig van erre megoldás, ami ellenszerként sem utolsó. Úgy hívják, hogy lemondási díj.

Mindig írjatok szerződést!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Scott Graham/Unsplash

Gyakori probléma
Sűrűn előfordul, hogy egy fotósnál lefoglalnak egy időpontot, megrendelnek egy munkát, elhívják valahova fotózni, vagy kibérlik a stúdióját, aztán egyszer csak az utolsó pillanatban mégis lemondják. Sőt az is előfordul, hogy a fotós még a munkát is elvégzi, sőt le is adja és csak utána közlik, hogy a képekre mégsincs szükség, vagy hogy mégsincsen rá keretük.
Ez persze sok esetben akár még érthető és elfogadható is lehet, de a megértés még nem változtat rajta, hogy az ember tervez és készül rá, szabaddá teszi magát, programokat mond le, szervez át, akár utazás és szállás foglalásokat módosít, helyzettől és feladattól függően akár eszközöket is bérel a munkához, vagy épp bébiszittert fogad a gyerek mellé, aztán egyszer csak lemondják az egészet. Ez gyakran idő, energia és anyagi befektetéseket is igényel, amiket visszacsinálni is támaszthat újabb költségeket, de legalább annyi időt és energiát elvehet, arról nem is beszélve, hogy mennyi sértődést és kellemetlenséget okozhat olykor. Minél később érkezik a lemondás, annál nehezebb zökkenőmentesen túllépni rajta. Sok esetben ráadásul a lemondásra csupán könnyelmű okokból kerül sor és sokszor csak feledékenység miatt halasztják az utolsó pillanatra, pedig jóval előbb is megtehetnék. Ezzel pedig alaposan kitolnak a fotóssal, aki kénytelen ezt a vezteséget benyelni.

Mindig olvassátok el a szerződéseket!
Részletekért katt a képre!
Fotó: rawpixel/Unsplash

Van megoldás
Nade miért lenne kénytelen a fotós benyelni ezt a veszteséget? Sokan megfeledkeznek róla, de minden egyes megbízás egy szerződéses jogviszony. Még akkor is, ha a megállapodásra csak szóban kerül sor. A magyar polgári jog ugyanis elfogadja a szóban kötött megállapodásokat is – igaz, hogy a viták elkerülése érdekében sokkal szerencsésebb a feltételeket írásban rögzíteni és a feleknek kölcsönösen aláírni.
A feltételek között nyugodtan tüntesd fel, hogy lemondás esetén az előzetesen kifizetett foglaló nem visszatérítendő, illetve, hogy késedelmes lemondás esetén a munkadíj valamekkora része (általában 50-70%) kifizetendő. Azt, hogy a lemondás mikor érkezik túl későn, azt neked kell tudnod. Sok esetben függhet a feladat jellegétől is. Ha szállás, utazás és eszközbérlési foglalásokat is érint a megbízás – és annak lemondása – akkor akár jóval hosszabb is lehet az előzetes időszak, amíg az eetleges változásokat eszközölnöd kell. Ha “csak” a saját és a családod, vállalkozásod idejét és eszközeit érinti a megbízás, illetve annak lemondása, akkor akár jóval rövidebb határidőt is szabhatsz. Még ekkor is érdemes kikötni, hogy néhány nappal, de legalább órákkal a munka kezdete előtt lehet csak költségek nélkül lemondai a megbízást. Ha a megadott határidőből kicsúsznak, akkor kénytelenek fizetni érte.

Nem barátságos, de szükséges
Sokak szerint ez nem barátságos megközelítés, viszont az utolsó pillanatban felrúgni egy megállapodást még barátságtalanabb lépés. Nem véletlen, hogy a legtöbb amerikai és nyugat-európai fotós szerződésében megtalálható, sőt az üzleti életben is mindennapos ilyen, vagy más kötbér jellegű kitételek alkalmazása a veszteségek elkerülésére. Márpedig sokan megteszik, hogy az utolsó pillanatban mondják le a fotóst, ezért sokkal jobb előre felkészülni rá, hogy ez megtörténhet, mint kellemetlen meglepetéssel szembesülni. Ne fenyegetőzésként, vagy büntetésként gondolj erre a megoldásra és a főleg ne úgy hozd szóba a megrendelőnek sem! Ez csak biztosíték számodra, hogy nem ér kellemetlen meglepetés és a megbeszéltek szerint alakulnak majd a dolgok.
Egy ilyen kitétellel egyrészt biztosíthatod, hogy nem ér majd veszteség a lemondás esetén, másrészt ösztönözheted vele a megrendelőt is, hogy nyomós ok nélkül és könnyelműségből inkább mégse bontson veled szerződést. Ha mégis megteszi, akkor viszont ő viseli annak anyagi következményeit. Aki pedig biztos benne, hogy nem akar – és nem is fog – veled kitolni, annak nincs mitől tartania, hiszen úgysem fogja lemondani a megbízást, de ha mégis, akkor sem az utolsó pillanatban teszi meg. Sőt valószínűleg azt is megérti, hogy miért is van minderre szükség és elfogadja, hogy ha ő a hibás, akkor övé a felelősség is.

Lehetsz így is megértő
Előfordulhat persze, hogy még pont sikerül a kieső munka helyett találni egy másikat, vagy csak jól jön egy szabadnap, esetleg mégsem okoz számodra komoly veszteséget a munka lemondása. Ilyenkor nyugodtan dönthetsz úgy, hogy engedékenyebb leszel a megrendelővel, mint azt a szerződés feltételei rögzítik. Fontos különbség viszont, hogy ez a te engedékenységeden, vagy ha úgy tetszik, akkor a nagyvonalúságodon múlik, mintha lehetőséged sincs más, mint lenyelni az esetleges veszteségeket. Sokkal könnyebb nagyvonalúnak lenned, ha a szerződésben rögzíted a szigort és aztán akarsz rajta enyhíteni, mint akkor, hogyha a szerződésből kihagytad ezt a részt és te mégis élni szeretnél vele, de nincs jogalapod mire hivatkozni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!