Terrortámadás egy újság ellen

 

liberté d’expression #JESUISCHARLIE #CHARLIEHEBDO inspired in David Pope

A photo posted by @rafaelmantesso on

Fegyveres terroristák támadtak a Charlie Hebdo francia szítirikus hetilap szerkesztőségére, akik 12 embert megöltek és ugyanennyit megsebesítettek. Gyászos nap ez a nyugati sajtó számára.

A Charlie Hebdo szerkesztője így reagált korábban a támadást megelőző fenyegetésekre:“Nem félek a bosszútól. Nincsenek gyerekeim, nincs feleségem, nincs kocsim, nincs hitelem. Talán egy kicsit nagyképűen hangzik, de én inkább halok meg állva, mint élek térdelve.” – Charb

Az Index és a VS.hu elég részletes és tárgyilagos beszámolót készített a szerkesztőségnél történtekről.
Szily László a Cinken a történteket a sajtó- és szólásszabadság elleni támadásként értékelve írja, hogy Ez volt Európa 9/11-e, innentől már semmi sem lesz ugyanaz. A Heti Válasz hasábjain Szőnyi Szilárd azt a kérdést veti fel “szegről-végről kollégái” halála kapcsán, hogy El lehetett volna kerülni a francia újságírók lemészárlását? miközben igyekszik bemutatni, milyen tabudöntögető témákkal foglalkoztak, amivel kivívták maguk ellen gyilkosaik haragját.

A Heti Válasz válogatása a Charlie Hebdo vallásos témájú címlapjaibólVéleménycikkért katt a képre!

A Heti Válasz válogatása a Charlie Hebdo vallásos témájú címlapjaiból
Véleménycikkért katt a képre!

Mint az a két véleménycikk álláspontja közti távolságból is érzékelhető, a tragikus gyilkosságok az elhunytak személyes tragédiáján túl több súlyos kérdést is felvet a sajtó- és szólásszabadság kereteit, mások tiszteletét és a politikai korrektség, illetve a tabudöntögetés határait illetően. Persze ezek nem új kérdések, már régóta sokakat foglalkoztatnak, most legfeljebb újra felszínre kerültek és vélhetően heves vitákat eredményeznek majd.

Így gyászolják az áldozatokat az lapokForrás: An Nahar napilap Libanonban

Az arab lapok véleménye: “Így állunk bosszút a karikatúristák meggyilkolásáért”
Forrás: An Nahar napilap Libanonban

Talán legméltóbb és persze további kérdéseket felvető módon a grafikusok és karikaturisták tisztelegnek pályatársaik előtt, akik világszerte rajzban fejezik ki kavargó gondolataikat és gyászukat, amit a Twitteren és Instagramon a #ChalieHebdo hashtag alatt osztanak meg. Az egyre özünlő alkotásokból a Buzzfeed és a Quartz nyomán a 444 és az Index is készített válogatást. Az igazán érdekes viszont az, hogy még arab lapok is a terroristákon élcelődnek és elitélik a támadást.

Te mit gondolsz, hol húzódnak a szólászabadság, szatíra és mások érzékenységének határai?

Gúnyolódókkal gúnyolódni tilos?

Gúnyolódókkal gúnyolódni tilos?
“A Charlie Hebdo szar, nem állítja meg a golyókat”

Kiegészítés: Szőnyi Szilárd (Heti Válasz) felvetéseire Szily László (Cink) és Hont András (HVG) is véleménycikkben reagált, de aztán szinte megszámlálhatatlan mennyiségű cikk jelent meg a szólásszabadság jelentőségét, korlátait vagy korlátlanságát és mibenlétét taglalva. Mindez végül abban csúcsosodott ki, hogy Franciaországban letartóztattak egy tizenhat éves fiút (sajnos a nevét nem írták meg, pedig szerzőként illene ugye), amiért az a Charlie Hebdo készítőinek halálán a saját rajzuk átalakításával viccelődött.

Még a terror támadással egyet nem értő arab lapok is a terroristákkal viccelődnek és maguk is karikatúrákat közölnek a Charlie Hebdo áldozataival érzett szolidaritásból.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!