Kiretusálták a politikus nőket a csoportképről

Így tűntek el a nők a képrőlFent: Az eredeti kép - Készítő ismeretlenLent: Módosított kép

Így tűntek el a nők a képről
Az Index cikkéért katt a képre!
Fent: Az eredeti kép – Készítő ismeretlen
Lent: Módosított kép

Újabb érdekesen módosított kép jelent meg egy ultra-ortodox izraeli lapban. Ezúttal vezető európai politikus nőket távolítottak el a hétvégi párizsi Charlie Hebdo áldozataira emlékező menet csoportképéről.

Mint azt a héber Walla nyomán több külföldi és magyar lap is megírta (Rue 89, Media Ite, Cink, Index) a hétvégi eseményen készült képről több női politikust is eltávolítottak, mielőtt a Hamevaser (angol cikkek The Announcer néven emlegetik, héber neve המבשר) izraeli lapban megjelent a kép. Az EU olasz külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, Federica Mogherinit egyszerűen levágták, míg Angela Merkel német kancellárt és Párizs polgármesterét, Anne Hidalgót, illetve Svájc elnökét, Simonetta Sommarugát leretusálták.

Bár máshol furcsaság számba megy, sőt igen komoly sajtóetikai vétség is egy ilyen beavatkozás, az ultraortodox haszid zsidók viszont vallási okokból megköveteli ezt. Náluk ugyanis illetlenség nők képét megjelentetni és a mostani képen látható jelenetek is ütköznek vallásuk előírásaival, hiszen a fotón nők és férfiak karolnak egymásba, akik nem házastársak. Ennek a közösségnek a tagjai épp a közelmúltban azzal szerepeltek a hírekben, hogy közösségük férfi tagjai a repülőkön nem hajlandók nők mellé ülni. Korábban arról írtam a blogon, hogy a Fehér Ház által kiadott képek egyikét retusálták a megjelenés előtt hasonló módon, hogy a nők ne legyenek rajta.

Kiegészítés: A 444 és a Cink is megtalálta egy ír szatirikus lap képét arról, hogy milyen az, ha a férfiakat retusálják ki a képről. Mondjuk a két magyar lap csak egymásra hivatkozik forrásként, míg a nemzetközi lapok (Washington Post, New York Times, Huffington Post, Irisih ExaminerGlobal NewsMedia Ite, Mic.Com, stb) az eredeti kiötlő Waterford Whisperst is megnevezik és linkelik, ahogy azt a forrásmegjelölés szabályai megkívánnák.

Előtte-utána animálvaA Cink írásáért katt a képre!Animáció: Cink

Így alakult át a kép
A Cink írásáért katt a képre!
Animáció: Cink

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!