Sorcsere az Origo fotórovatánál (is)

(b-j) Pataky Zsolt, Szabó Gábor (szabog.com), Bielik István, Csanádi Márton, Sztankó Bálint, Gilicze Bálint, Dudás SzabolcsFotó: Bielik István/Origo

Az Origo új fotórovata
Balról jobbra: Pataky Zsolt, Szabó Gábor, Bielik István, Csanádi Márton, Polyák Attila, Sztankó Bálint, Gilicze Bálint és Dudás Szabolcs
Forrás: Bielik István/Origo

Az Origo körül kialakult politikai botrány közepette nem csak a főszerkesztő, majd az újságírók, hanem a számos sajtófotó és multimédia díjat elnyert teljes korábbi fotórovat is felmondott. A “megváltozott médiafogyasztási szokásokhoz” alkalmazkodó kiadó viszonylag hamar pótolni tudta a viharos sebességgel távozó stábot. Ma délután a Magyar Fotográfia Napja alkalmából be is mutatkoztak az új fotós csapat tagjai.

A megújult rovat vezetője Dudás Szabolcs a hírek szerint átszervezés/leépítés előtt álló HVG munkatársa volt korábban, akárcsak Pataky Zsolt (vezető képszerkesztő). A sajtófotó pályázaton idén nagydíjat nyert Bielik István fotóriporter az egyre komolyabb finanszírozási gondokkal küzdő Népszavától érkezett. A fotórovat korábbi munkatársai közül egyedül Gilicze Bálint marad a lapnál, aki nagyjából egy éve dolgozik ott képszerkesztőként, szeptembertől pedig írásait is olvashatjuk majd a tudomány rovatban – ahol korábban is publikált már, többek közt fotózással kapcsolatos dolgokat is. A friss csapat további tagjai: Polyák Attila (fotóriporter), Szabó Gábor (fotóriporter), Pataky Zsolt, Csanádi Márton (képszerkesztő), Sztankó Bálint (képszerkesztő).

Néhányuknak már egy ideje láthatók képeik az Origo fotói közt, de többen a mai válogatásban mutatkoztak be először és önálló anyaggal csak ezután debütálnak majd.

Az Origo régi fotórovataBalról-jobbra: Szabó Zsolt, Pivarnyik Balázs, Nagy Attila, Hajdú D. András, Magócsi Márton, Tuba Zoltán, Pályi Zsófia, Mudra László és Gilicze BálintForrás: Magócsi Márton

Az Origo régi fotórovata
Balról-jobbra: Szabó Zsolt, Pivarnyik Balázs, Nagy Attila, Hajdú D. András, Magócsi Márton, Tuba Zoltán, Pályi Zsófia, Mudra László és Gilicze Bálint
Forrás: Magócsi Márton/Origo

Kiegészítés: Mint egy olvasó felhívta a figyelmemet, a megújult rovatot bemutatkozó cikk megjelenése utáni napon még a régi fotórovathoz tartozó nevek olvashatók az Origo impresszumában: Magócsi Márton (vezető), Gilicze Bálint (képszerkesztő), Hajdú D. András (fotóriporter), Nagy Attila (képszerkesztő), Pályi Zsófia (fotóriporter), Szabó Zsolt (képszerkesztő), Tuba Zoltán (fotóriporter).
Szeptember elsején viszont már frissítették az impresszumot, ezt a Cink gyorsan fel is dolgozta, megállapítva, hogy a főszerkesztő váltás körüli botrány kirobbanása óta eltelt kb. negyed év alatt az akkori 72 fős szerkesztőségből 39-en távoztak/cserélődtek le.

Időközben a távozó gárda búcsú üzenete is megíródott, így elolvashatod a leköszönő rovatvezető, Magócsi Márton gondolatait, hogyan mutatja be kollégáit és hogyan emlékszik vissza az együtt eltöltött időkre és sikerekre. Több más egykori kolléga mellett megemlíti az Origo korábbi fotórovat vezetőjét, az MTI-től nemrég hasonló körülmények közt távozott Virágvölgyi Istvánt is, aki nagyban hozzájárult a korábbi rovat felépítéséhez és eredményeihez. A régi stáb ezzel átadja a stafétát, a rovatot és a hozzá tartozó online felületeket az Origo új gárdájának.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!