1956 fotós áldozata: Gárdos Péter (MTI)

56forradalom-photoGardosPeterMTI

Fotó: Gárdos Péter/MTI

Tudtad, hogy az 56-os forradalom polgári áldozata között volt a Magyar Távirati Iroda fotóriportere Gárdos Péter is?

Az MTI ifjú fotósa ’56-ban még csak 16 éves volt, ma 71 éves lenne. Kitörésétől kezdve fényképezte a forradalmi fővárost, és a Kossuth téri sortűzben veszítette életét október 25-én.
A hírügynökség honlapja meséli, hogy évtizedekig maguk a cégnél dolgozók sem ismerték az áldozattá vált egykori fotós kolléga történetét. 2006-ban a forradalom és szabadságharc emlékévében, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából emléktáblát avattak tiszteletére a nemzeti hírügynökség Naphegy téri épületében.

Wikipédia szócikke akkori kollégáinak visszaemlékezését idézi az MTI visszaemlékezései nyomán. Gyakornokként az akkori szokások szerint világosítóként járt a fotósokkal, segíteni a munkájukat, és ellesni a szakmai fogásokat. Keleti Éva jó képességű, törekvő és érvényesülni akaró fiatalként emlékszik rá vissza, aki minden lehetőséget megragadott, hogy maga is fényképezzen. Néhány képe az MTI emlék oldalán megtekinthető.

Kiegészítés: a Gárdos Péterre emlékező aloldalak szerencsére az MTI (és a közmédia) honlapjának többszöri átalakítását is túlélték, de sajnos az oldalra már csak az enyémhez hasonló oldalakról mutatnak külső hivatkozások, mert az MTI honlapján már nincs link erre az ’56-os emlék oldalra. Reméljük, hogy nem válik az egyesített közmédia rendszerében a digitális enyészet martalékává.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!